Hlavní obsah

Internetové stránky pro mobily poznáme podle koncovky .mobi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Internetové stránky, které bude možné prohlížet mobilními telefony, budou navrhované podle speciálních kritérií a získají koncovku .mobi. Zpřístupnit internet mobilům chce touto cestou firma Mobile Top Level Domain, kterou založily Microsoft, Vodafone, Nokia a další společnosti z příbuzných odvětví, uvedl ve středu deník Wall Street Journal Europe.

Článek

V současné době je jen málo webů navrženo tak, aby byly přístupné přes mobilní telefon. Mnoho stránek se na malých displejích mobilů nedá zobrazit a většině by otevření na mobilu trvalo mnohem delší dobu než v osobním počítači.

Koncovka .mobi se má stát součástí internetových adres pro mobily a další bezdrátová zařízení podobně jako koncovka .com u stránek, které se dají prohlížet z počítače. Iniciativu .mobi podporuje mnoho velkých firem, protože chtějí mít z mobilního internetu užitek, pokud se uchytí.

Generální ředitel Mobile Top Level Domain Neil Edwards připomněl, že dosud přinášela kombinace mobilu s internetem špatné zkušenosti. Manažeři dublinské firmy jsou přesvědčeni, že se spotřebitelé budou dívat na internet z mobilu častěji, když to bude snazší a rychlejší než dnes.

Firma již zaregistrovala tisíce adres *.mobi

Firma spustila registrace adres s koncovkou .mobi toto pondělí a během několika hodin jich zaregistrovala tisíce. Zatím jsou tyto domény k dispozici jen podnikům z mobilních telekomunikací a mediálním firmám. Mezi registrovanými jsou například výrobce mobilů Nokia, internetové firmy Yahoo či japonský operátor DoCoMo. Analytici soudí, že kolem dvouset adres si nechá zapsat rovněž Microsoft zaregistruje včetně msn.mobi či xboxlive.mobi.

Domény s koncovkou .mobi přijdou u obchodních jmen na 140 dolarů (3077 Kč) a na 45 dolarů u jmen obecných. Domény s koncovkami .com a .net pro srovnání stojí kolem deseti dolarů za rok. Mobile Top Level Domain dodává, že vyšší cena má odradit takzvané cyber-squattery, kteří by pro sebe chtěli zablokovat adresu s cizím obchodním jménem.

Stránky .mobi budou bez pop-up oken

Mobile Top Level Domain sestavila i řadu požadavků, které musejí firmy vytvářející stránky pro mobilní internet splnit. Jedním z nich je, aby se ve stránkách neotevírala vložená další okna, a další požaduje, aby tvůrci členili mobilní internet na užitečné úseky s rozumným rozsahem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám