Hlavní obsah

Internet bude rychlejší. V Česku vznikne milión optických přípojek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příštích letech by měl vzniknout v České republice zhruba milión optických internetových přípojek, které budou moci využívat výhradně domácnosti. Počítá s tím telekomunikační operátor T-Mobile, který chce přípojky vybudovat. Investuje kolem půl miliardy eur. Za vybudování jedné zaplatí mezi 400 a 600 eury, tedy 10 000 až 15 000 Kč. Uvedl to generální ředitel T-Mobile ČR a Slovensko Milan Vašina.

Foto: Profimedia.cz

Optické internetové kabely

Článek

V současnosti má T-Mobile v Česku podle Vašiny řádově tisíce optických přípojek. Optické přípojky až do bytů by měly umožnit reálnou rychlost okolo jednoho Gbit/s. Rychlosti současných nabídek internetového připojení od jednotlivých operátorů se přitom aktuálně pohybují pouze v desítkách či stovkách Mbit/s.

Rychlost výstavby bude mimo jiné záviset na délce povolovacího řízení na úřadech. To v současnosti trvá 12 až 14 měsíců. "Zatím počítáme s horizontem pěti let a poté situaci vyhodnotíme," uvedl generální ředitel T-Mobile ČR a Slovensko Milan Vašina.

Letos hodlá firma do přípravy a budování prvních připojení investovat mezi 20 a 30 milióny eur.

Vedle optického připojení firma provozuje zhruba 160 000 pevných přípojek zejména prostřednictvím technologie xDSL provozované na telefonních linkách společnosti CETIN. Pravě CETIN již v minulosti oznámil, že hodlá v budoucnu více investovat právě do budování optických sítí. K možnému sdílení výstavby s CETINem se Vašina nechtěl vyjadřovat.

Menší města a obce

Firma chce pokrývat spíše menší města a obce, kde není takový problém optické kabely až do bytů zavést. Zaměřit se chce také na oblasti, kde dosud kromě Wi-Fi žádný jiný typ připojení není. V nich by teoreticky mohla dostat evropskou dotaci. Vašina pouze uvedl, že pokud bude dotační výzva znovu vypsána, bude se firma o podmínky zajímat.

T-Mobile patří do skupiny Deutsche Telekom. Společnost měla na konci roku 6,05 miliónu mobilních zákazníků. Celkem zaměstnává 3600 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám