Hlavní obsah

Test: Levný 22palcový monitor od LG s vysokým rozlišením

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S cenami nebezpečně nízko k menším úhlopříčkám jsou 22“ LCD monitory velmi vděčnými obyvateli domácích a kancelářských stolů. Dnes zkoušené LG je jedním z nich. Pochlubit se může FullHD rozlišením, digitálním vstupem, vysokým dynamickým kontrastem 30000:1. Nás zajímalo, zda své předpoklady přetaví ve skutečný úspěch.

Foto: mas, Novinky

LG W2243T-PF: Vysoké rozlišení v úhlopříčce 22"

Článek

Není to ani pět let, co si mnozí kupovali své první 17“ LCD za cenu mezi šesti až osmi tisíci korunami a byli přitom nadmíru spokojení. Doba značně pokročila, a tak dnes za čtyři bankovky s podobiznou Bedřicha Smetany pořídíte hned 22“ monitor s FullHD rozlišením.

Ostatně se zmíněnými 17“ LCD je tu jistá analogie. Sedmnáctky začal jako první vyrábět Samsung, protože jejich výroba byla značně levnější, než u monitorů 19“. Rozlišení bylo stejné, čímž se prosadily především do domácností, kde je cena většinou na prvním místě. FullHD dvaadvacítky jsou na tom velmi podobně. Nabízí rozlišení podobné větším 24“, zatímco cena je o pěkný kousek nižší.

Seznámení s LG W2243T-PF

Na první pohled moderní LCD nevyniká ničím neobvyklým. Nemůže být ani jinak, neboť patří mezi nejlevnější 22“ LCD své značky. Elegantní černý lesklý kabát s vlnkou na spodní straně patří dnes ke standardu, stejně jako jednoduchý stojan. Ten bohužel umožňuje jen naklápění vpřed a vzad, o výškovém nastavení si můžete nechat jen zdát.

Foto: mas, Novinky

Tlačítka, ač na přední straně panelu, nijak neruší jednoduché linie. Podsvícení spouštěcího tlačítka je možné vypnout, aby v noci nerušilo.

Na zadní straně LCD je umístěna dvojice vstupů, analogový D-Sub a digitální DVI-I. Mezi nimi je možné přepínat ručně, takže lze LCD připojit hned na dva zdroje signálu a volit podle potřeby. Napájecí zdroj je integrovaný uvnitř, žádné přebytečné trafo nebude pod stolem překážet.

Asi nejvíc na mne zapůsobil monitor použitím matného displeje rozptylujícího světlo. Vypadá to, že móda zrcadlového povrchu pozvolna ustupuje, a to je jedině dobře. Když k tomu připočtete decentně podsvícené tlačítko vypínání s možností zcela ho vypnout, máme tu slušný základ. Zbylé specifikace najdete v tabulce vpravo.

Monitor jde do akce

Musím LG pochválit za skvěle jednoduchý systém uchycení stojanu, jehož připevnění po vybalení je dílem okamžiku. Velké plus je i přítomnost DVI kabelu v balení. Na kabelech mívá hodně obchodů vysoké marže (ostatně kde jinde), takže si tím můžete ušetřit víc jak sto korun.

Po zprovoznění naběhne LCD v továrním nastavení. Tradičně je obraz příliš jasný, to však spraví krátký výlet do uživatelského menu. Kdo vyžaduje co nejvěrnější barvy, měl by tam zavítat také, obraz byl v mém případě posunut lehce do modra, ale to je i otázka okolního osvětlení.

Z hlediska podsvícení jde o průměr. Na tmavém pozadí je vidět typické „X“, kterého se úplně nezbaví snad žádné LCD. Ovšem díky poměru stran 16:9 nehrozí světlé pruhy pod a nad obrazem. Naopak, pokud sledujete video v klasickém poměru 4:3, budete mít pruhy po stranách. Ty naštěstí vypadají homogenně a nebudou rušit.

Foto: www.lge.com, Novinky

Konektory DVI, D-Sub a napájení jsou schované jako obvykle nad nohou podstavce, kde je k nim velmi dobrý přístup.

Odezva panelu je stanovena na 5ms, tedy jde o panel bez urychlení doby odezvy. V některých případech je to opravdu znatelné, například při rolování delšího textu je možné pozorovat rozostření  nebo při práci s drátěnými modely v CAD aplikaci (otáčení). Všeobecně je však ostrost obrazu v pohybu dostatečná i pro hraní většiny her, především s přihlédnutím k častému využívání funkcí Motion Blur nebo Depth of Field.

Pozorovací úhly jsou na poměry TN panelů dobré. LG udává hodnoty 170/160° počítané s poklesem kontrastu k hodnotě 5:1. Reálně využitelný úhel v horizontální rovině velmi dobrý, horší je to s vertikální osou. Zespodu obraz rychle tmavne. Je proto lepší mít monitor níž, potom je obraz asi nejlepší.

Hodnocení

Monitor LG W2243T-PF se řadí mezi levné, ale dostatečně vybavené 22“ modely. Vedle FullHD rozlišení 1920x1080 potěší především přítomnost DVI konektoru digitálního připojení, matná obrazovka a decentní vzhled. Dobrý je i vertikální pozorovací úhel.

Technické specifikace

  • Rozlišení: 1920x1080
  • Úhlopříčka: 22"
  • Poměr stran: 16:9
  • Odezva: 5ms
  • Kontrast: 30 000:1 (dynamický)
  • Pozorovací úhly: 170/160°
  • Konektivita: D-Sub; DVI
  • Spotřeba: 40W (typicky)
  • Hmotnost: 3,93kg
  • Cena: cca 4000 Kč s DPH

Co se již monitoru tolik nedaří jsou poněkud nepřesné barvy. Fotografové by se měli porozhlédnout po nějaké jiné alternativě. Jisté minus představuje i jednoduchý stojan bez možnosti výškového nastavení či otočení. Při konfrontaci uvedených skutečností s cenou 4 000 Kč však vychází LG velmi dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám