Hlavní obsah

Test: Herní laptop od Toshiby je elegantní, ale nemá dost výkonnou grafiku

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový notebook Toshiba X500 z herní série Qosmio Gaming přichází jako nástupce starších Qosmio X300. Opět se řadí do nejvyššího segmentu trhu a opět překvapuje, i když v dnešním případě modelu X500-110 nejen pozitivně. Co se povedlo a co by se mělo zlepšit, na to se podíváme v dnešním testu 18,4palcového notebooku Toshiba Qosmio X500-110.

Foto: Archiv, Novinky

Herní notebook Toshiba Qosmio X500

Článek

S příchodem mobilních procesorů Intel Core i3, i5 a i7 se s novými notebooky na trhu roztrhl pytel. Pozadu nezůstala ani společnost Toshiba, která na trh uvedla model Qosmio X500, nástupce herní série Qosmio X300. Mluvíme-li o sérii, musíme připomenout, že Qosmio X300 nebyl jen jeden notebook. V prodeji bylo či stále je hned několik modelů s různým koncovým označením a lehce odlišným vybavením. Stejně tak série Qosmio X500 má již nyní tři verze. My si dnes představíme tu s označením X500-110.

Herní notebooky

Označení herní laptop je něčím, co velmi často nesplňuje prvotní směr notebooků jakožto mobilních a dobře přenosných zařízení. Takové zařízení totiž musí nabídnout mimo jiných výkonných komponent hlavně hodně výkonnou mobilní grafickou kartu. Na podobných noteboocích si prostě chceme zahrát ty nejnovější PC hry, ať to stojí, co to stojí. Mobilita zde má omezení pouze v tom, aby notebook unesl každý běžný zákazník.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Toshiba Qosmio X500-110 - celkový pohled na notebook.

S velkým výkonem se snoubí i velká spotřeba a velké tepelné vyzařování. Pokud k tomu všemu zahrneme i větší displej pro kvalitní zobrazení filmů a her, dostáváme se do kategorie mnohakilových řešení. V případě Toshiby Qosmia X500 se jedná o 4,6 kilogramu, které už v ruce či na zádech poznáme. Zde ale opravdu velikost ani váha nejsou hlavními identifikátory kvality, rozhoduje výkon a zpracování.

Na první pohled velký, ale hezký

Po rozbalení notebooku nás na první pohled zaujmou tři věci – elegantní červeno-černý vzhled, lesklost a velikost notebooku. Velikost i váha odpovídá zmíněnému zařazení do herní série s extra velkým 18,4“ displejem od Samsungu s rozlišením Full HD, tedy 1920 x 1080. Lesklé materiály jsou spolu se zvolenou živou červenou kombinací prvkem na pohled hezkým, avšak posléze po omakání prsty méně praktickým.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Notebook je elegantně lesklý. Jeho vzhled je luxusní.

Po otevření se před námi objeví velká obrazovka, dva poměrně velké reproduktory, dotykový ovládací panel po levé straně a klasická rozšířená klávesnice s touchpadem. Nechybí ani čtečka otisků prstů. Z bočních stran máme bohatou konektorovou výbavu, o ní podrobněji dále. Dva hlavní výfuky pro teplý vzduch zevnitř jsou na zadním boku pod kloubem displeje. Zpracování je na pohled i dotyk kvalitní, pevné, elegantní.

Luxusní dojem

Qosmiu X500 se nedá upřít, že jeho vzhled je luxusní. Barevné spojení černé a červené je designově povedené, povrch je atraktivně lesklý a podsvícení dotykového panelu i kláves velmi pěkné. Dojem umocňují i na laptop nečekaně velké reproduktory. Mají kvalitní a silný zvuk umocněný subwooferem ve spodní části notebooku.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Konektorová výbava je slušná. Nechybí ani analogový ani digitální obrazový výstup, navíc je zde i eSATA pro připojení externího pevného disku.

Celý horní kryt i okolí touchpadu je černé se světlejším čtvercovým mřížkováním. Tlačítko pro zapnutí je nad dotykovým ovládáním na levé straně. Klávesnice je velká i s oddělenou numerickou částí a píše se na ní velmi dobře. I touchpad je dobře ovladatelný.

Pomalý pevný disk ani výkonný procesor nezachrání

Všechny notebooky ze série Qosmio X500 obsahují velmi výkonný procesor Intel Core i7 720QM v základu taktovaný na frekvenci 1,6GHz. Stačí však systém zatížit a automatická funkce TurboBoost přetaktuje procesor až na maximálních 2,8GHz. V tomto směru si na nedostatek výkonu stěžovat nemůžeme. Operační paměti jsou osazeny typu DD3 ve velikosti 6GB (4+2) o frekvenci 1066MHz. I když je frekvence nízká, celkový výkon to o tolik nesníží.

Co je však velkou brzdou celého systému? Jsou to pevné disky. Verze X500-110 totiž obsahuje dva 500GB disky s rychlostí 5400 ot./min. Ty dosahují v testech až podprůměrných výsledků oproti konkurenci. Načítání systému či aplikací tak trvá viditelně déle.

Výrobce navíc doplnil operační systém Windows 7 Home Premium o spoustu dodatečných aplikací, které v dolní liště zaberou téměř půlku obrazovky. Navíc tyto programy v kombinaci s pomalými disky způsobují to, že systém startuje i déle než dvě minuty.

Neduh pomalých disků řeší model 11z, který také spadá do série X500. Obsahuje totiž rychlý 64GB SSD disk, který se určitě vzhledem k povaze zařízení vyplatí více než větší kapacita druhého běžného disku.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Klávesnice je díky velikosti notebooku plnohodnotná i s numerickou částí.

Dalším nedostatkem je grafická karta. Pokud se bavíme o „Gaming“ sérii určené pro hraní her na Full HD displeji, je osazení dedikované Nvidia GTS250M prostě málo. I starší modely Qosmio X300 měly grafiku Nvidia 9800M (GTX, GT), která byla výkonnější.

Ač se v tomto případě nejedná o málo výkonnou kartu, více než do průměru nezasahuje. A to je u herního notebooku za více než 40 tisíc korun málo. Tento nedostatek je opět vyřešen u nejnovější verze X500-11Z, kde je osazena mnohem výkonnější Nvidia GTS360M.

Specifikace

Podívejme se tedy souhrnně, co Toshiba Qosmio X500-110 nabízí:

Toshiba Qosmio X500-110
ProcesorIntel Core i7 720QM 1.60 GHz - 8MB cache
Paměť6GB DDR3 1066MHz
Pevný disk2x Toshiba 500GB, 5400rpm
Display18,4" TFT 1920×1080 Full HD (16:9), lesklý
Grafická kartaNvidia GTS 250M 1GB GDDR5, 128-bit
MechanikaMatshita BD-RE - blu-ray
KomunikaceGigabit LAN, Wi-fi, Bluetooth
Vstupy a výstupy3× USB 2.0, 1xFirewire, D-Sub, HDMI, RJ-45 LAN, 2× audio, eSATA, ExpressCard slot, univerzální čtečka karet
Rozměry445 x 295 x 45 mm
Hmotnost4.65 kg
Typ baterieLi-Ion
Operační systémWindows 7 Home Premium 64bit CZ

Notebook jsme si již podrobně popsali, nyní nás čekají testy výkonu, spotřeby a vlastností.

Testy výkonu

Výsledky některých měření nám ukážou, jak je na tom Qosmio X500-110, co se výkonu týče. Podle své ceny by se mělo jednat o to nejlepší, co lze na trhu najít.

Testovací aplikaceZatěžuje hlavněVýsledek
3DMark 2006 (body)grafická karta, procesor8051
3DMark 2006 - CPU (body)procesor2742
Cinebench R10 - 2 jádra (body)procesor, operační paměti9529
SuperPI 2M (s)procesor41,1
Cinebench R10 - OpenGL (body)grafická karta4074
HDTach disk 1 (průměr MB/s)pevný disk52,9
HDTach disk 2 (průměr MB/s)pevný disk57,3

Bohužel předešlé výtky se potvrzují a výsledky u pevných disků a grafiky nejsou takové, jaké bychom od podobného zařízení čekali. U prvního pevného disku je vidět, že je již lehce zaplněn instalací Windows. Výkon je tak nižší než u druhého prázdného disku.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Celý notebook je sytě černý s červenými designovými prvky.

Jelikož se jedná o herní notebook, také jsme otestovali, jak si vede v grafických aplikacích. U novějších her si s GTS250M neužijeme plného rozlišení ani vyšších detailů. Colin McRae Dirt 2 či Riddick 2 se dají obstojně rozeběhnout pouze při rozlišení 1680x1050 a nižším, navíc jen v nízkých detailech a to je prostě u herního notebooku málo. Na druhou stranu díky výkonnému procesoru a Full HD displeji si můžeme přehrávat filmy v nejvyšší kvalitě z Blu-Ray disků. Podívejme se ještě, jak vypadají teploty a spotřeba notebooku.

Teploty, spotřeba a řešení chlazení

Chlazení notebooku je dle stránek výrobce vyřešeno dobře. Procesor i grafická karta mají své oddělené chlazení, tudíž by se navzájem neměli zahřívat, což je dobře. Každý má také svůj ventilátor. Hluk, který notebook vydává je ale opravdu velký. I bez zátěže je hučení hodně slyšitelné, což poukazuje na špatné nastavení ventilátorů pro různé stupně zátěže. Stejně hlučný je totiž notebook jak v klidu, tak v zátěži.

Spotřeba v kliduspuštěné Windows59W
Spotřeba v zátěžiaplikace Prime95, AtiTool, HDTach96W
Výdržvideo 50%, internet, word, ostatní - 50%2:43 hod
KomponentaZatíženíTeplota (°C)
procesorspuštěné Windows35
procesorzatížení Orthos81
grafická kartaspuštěné Windows43
grafická kartaaplikace AtiTool52
pevný diskspuštěné Windows28
pevný disktest HDTach38

Teploty jsou v klidovém stavu velmi dobré, v maximální zátěži procesoru v programu Prime95 se dostaneme až nad 80°C, což je poměrně hodně, avšak u mobilního čtyřjádrového procesoru se s podobnými teplotami počítá. Grafická karta ukazuje, že její výkon není takový i v tom, že se ani při zátěži moc nezahřívá. Spotřeba notebooku je při běžné práci okolo 60W, při zátěži pak dosahuje až na 100 wattů. Použitá velká baterie má kapacitu 87 Wh, což poskytuje energii přibližně pro necelé tři hodiny běžné práce.

Hodnocení

Dnes jsme si otestovali nový herní notebook Toshiba Qosmio X500-110. V oblasti kvality a estetiky nelze notebooku nic vytknout. Je velmi elegantní, barevně a designově dobře navržený. Jeho velikost a váha jsou větší, avšak na oplátku za to nabídne výborný displej s Full HD rozlišením.

Horší je to u použitých komponent. Pevné disky jsou velmi pomalé a grafická karta na herní notebook poměrně slabá. Oba velké nedostatky jsou vyřešeny v nejnovějším modelu z řady X500 – Qosmiu X500-11Z. Ten jsme však pro testování neměli.

Celkově je notebook kvalitní, skvělý na přehrávání filmů v nejvyšší kvalitě, ale po herní stránce nedostatečně hardwarově vybavený. Za svou průměrnou cenu okolo 45 tisíc korun najdeme mnohem lepší konkurenční modely či přímo modely ve vlastní řadě Toshiba Qosmio X500.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám