Hlavní obsah

Šikovné vychytávky na letní dovolenou

Novinky, mif

Čas letních dovolených odstartoval. Na cesty v tuzemsku i zahraničí se můžete vybavit celou řadou šikovných hi-tech pomocníků, kteří dokážou výrazně zpříjemnit a v některých případech dokonce i usnadnit cestu.

Foto: Profimedia.cz

Na letní dovolenou se vyplatí přibalit vychytávky, které usnadní a zpříjemní cestu. (Ilustrační foto)

Článek

Funkce fotoaparátu i kamery dokážou suplovat chytré telefony, jež můžeme využít také jako náhradu satelitní GPS navigace. Ani klasické automobilové navigace však ještě neřekly poslední slovo. Díky velkým displejům totiž stále najdou ve vozech na cestách uplatnění.

Stále větší popularitě se těší v poslední době také tzv. nositelná elektronika. Řeč je například o fitness náramcích, které se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů a v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotná funkce.

Většinu chytrých hodinek i fitness náramků je možné snadno propojit s chytrým telefonem.

Fotoaparáty a kamery

Zachytit nezapomenutelné momenty dovedou na cestách digitální fotoaparáty. Prim hrají kompakty, a to díky svým drobným rozměrům – snadno se vejdou do každé kapsy.

Jednotlivé modely se od sebe liší především kvalitou záznamu, o čemž rozhoduje především typ snímače. Základní modely jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Jejich výhodou je především nízká cena – takové kamery stojí jen pár tisíc korun. Problémy jim ale dělá natáčení při horších světelných podmínkách. Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem, který nabízí věrnější podání barev.

Uchovat vzpomínky, a to klidně i přímo z vodních radovánek, pak dokážou samozřejmě také videokamery. Prim přitom hrají extrémně odolné modely, které jsou zpravidla velmi kompaktní a je možné je přidělat například na ruku či prsa. I ty v dnešní době nabídnou velmi slušnou kvalitu záznamu, a to klidně i ve 4K rozlišení.

Mio Spirit 5400: cena hraje prim

Jednou z nejlevnějších automobilových navigací na trhu je aktuálně Mio Spirit 5400. Pořídit ji je v tuzemských obchodech možné už za méně než dva tisíce korun. I přes nízkou cenu se ale přístroj pochlubí řadou pokročilých funkcí.

Foto: archív výrobce

Mio Spirit 5400:

Řeč je například o parkovacím asistentovi, který automaticky zobrazuje seznam parkovacích míst v blízkosti cíle. Zajímavá je také funkce Find My Car (najdi moje auto). Díky ní si přístroj zapamatuje místo, kde řidič zaparkoval. Pokud si pak vezme navigaci s sebou, dovede ho v případě potřeby zpět k vozidlu.

Samozřejmostí jsou i běžné funkce, jako je například výpočet nejrychlejší nebo nejekonomičtější trasy. Nechybí ani režim pro chodce, díky němuž navigace najde uplatnění nejen v automobilech, ale také při turistice. Mio Spirit 5400 se ovládá pomocí 4,3palcového dotykového displeje a nabízí mapy 44 evropských zemí.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: lacině působící plastová konstrukce
  • Cena: 1700 Kč

BML cShot5 4K: obraz ve vysokém rozlišení

Akční kamery jsou bezesporu fenoménem dnešní doby. I proto se neustále objevují další výrobci, kteří se snaží ukousnout část tohoto lukrativního trhu. Na tuzemském trhu se snaží od začátku letošního roku uspět společnost BML.

Foto: archív tvůrců

BML cShot5 4K

Vrchol nabídky u ní tvoří model cShot5 4K, který nabízí natáčení ve vysokém rozlišení 4K, jak už napovídá samotný název. Zajímavý je přístroj i cenou – nabízí se totiž zhruba za polovinu toho, kolik stojí parametrově shodná akční kamera od společnosti GoPro, která aktuálně představuje mezi lidmi nejčastější volbu.

Velmi agresivní cenu výrobce podpořil i hromadou dodávaného příslušenství. Nechybějí tak nejrůznější nástavce a držáky na helmy i řídítka či například dálkový ovladač. Samozřejmostí je i odolné pouzdro, díky němuž může kamera natáčet klidně až 30 metrů pod vodou.

Za kvalitu obrazu se novinka rozhodně stydět nemusí, obzvláště v dané cenové kategorii. K ovládání slouží dvoupalcový displej na zadní straně a malý 0,95palcový na přední straně – na něm se zobrazují důležité informace o nastavení kamery.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: displej není dotykový
  • Cena: 5400 Kč

Honor 6X: sázka na duální optiku

Pracovní tempo u tohoto chytrého telefonu udává procesor Huawei Kirin 655, u nějž jsou čtyři jádra taktována na 2,1 GHz a další čtyři na 1,7 GHz. Do vínku dostal tento stroj 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD.

Foto: rim, Novinky

Honor 6X

Displej má úhlopříčku 5,5 palce a nabízí rozlišení Full HD. Pro úplnost dodejme, že rozměry telefonu jsou 150,9 × 72,6 × 8,2 mm a hmotnost činí 162 g. Přístroj pracuje pod operačním systémem Android.

Další výhoda je jasná už při pohledu na zadní stranu novinky, zde se totiž ukrývá dvojitý fotoaparát s rozlišením 12 megapixelů. K čemu slouží v praxi? Jeden objektiv se stará o zachycení barev, druhý pak o co nejvěrnější detaily snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů. Dokážou zachytit více světla a zároveň vynikají při pořizování momentek za špatných světelných podmínek, jak jsme si mohli přímo na veletrhu sami vyzkoušet.

  • Klady: duální optika fotoaparátu
  • Zápory: spíše průměrný výkon (v porovnání s dražšími modely)
  • Cena: 6000 Kč

Fitbit Alta HR: láká na elegantní vzhled

Na nový chytrý náramek zvaný Alta HR láká společnost Fitbit. Novinka má OLED displej, který je dostatečně velký a dobře čitelný i na ostrém horském slunci. Zobrazit je na něm možné nejen čas, ale také notifikace odeslané z připojeného chytrého telefonu. Nechybí ani snímač tepové frekvence PurePulse, který si klade za cíl nastavit správný rytmus různých sportovních aktivit.

Foto: archív výrobce

Fitbit Alta HR

Fitness náramek během dne sleduje, kolik kroků uděláte, celkově uraženou vzdálenost, aktivní minuty a spálené kalorie. Přítomen je i režim automatického monitorování tréninku SmartTrack, který pozná sportovní aktivitu, vytvoří o ní záznam a ten pak můžete po synchronizaci analyzovat v aplikaci Fitbit.

V ní se mimochodem dá sledovat a monitorovat i přísun potravin a nápojů. Naplánovat je možné i přesnou denní dávku vytížení nebo hubnoucí cíl, ke kterému vás zařízení dovede. Vyzdvihnout si zaslouží i velmi slušná výdrž – bez elektrické zásuvky se Alta HR obejde až pět dní.

  • Klady: elegantní vzhled, dobře čitelný displej
  • Zápory: displej je velmi kompaktní, jako samotný náramek
  • Cena: 3200 Kč

Bang & Olufsen Beoplay P2: kvalitní zvuk z placky

Většina chytrých telefonů i tabletů nenabízí příliš valnou zvukovou reprodukci. Hodí se tak maximálně pro sledování krátkých videí, při poslechu hudby ale naráží na výkonnostní limity. Řešením nejen na cestách může být pořízení bezdrátového reproduktoru.

Foto: archív výrobce

Bang & Olufsen Beoplay P2

Jedním takovým je i Beoplay P2, který pochází z dílny společnosti Bang & Olufsen. Novinka na první pohled vypadá jako placka, ve skutečnosti jde ale o velmi kompaktní zařízení, které však dokáže nabídnout až překvapivě kvalitní zvukovou reprodukci.

Beoplay P2 v sobě ukrývá zesilovače se špičkovým výkonem 2 x 15 W napájené baterií s výdrží až deset hodin. Novinka nabízí nečekaně mohutný, čistý zvuk prakticky v celém frekvenčním spektru 68 Hz–21 kHz. Zajímavostí je mikrofon, díky kterému je možné reproduktor použít u telefonu i jako bluetooth handsfree. Potěší i odolnost proti prachu a postříkání vodou.

  • Klady: kvalita zvukové reprodukce
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 4500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám