Hlavní obsah

Profesionální hraní na konzolích? Nový ovladač lze přizpůsobit na míru

Novinky, ryn

Herní divize Microsoftu se netočí pouze okolo moderních titulů pro počítače i televizní konzole, americký softwarový gigant se již dlouhá léta věnuje také hardwaru. Majitele televizní konzole Xbox One a počítačů s operačním systémem Windows 10 se nyní snaží nalákat na „elitní ovladač“. Jaký je vylepšený gamepad ve skutečnosti?

Ukázka nového ovladače s podtitulem EliteVideo: Microsoft

 
Článek

Pokud to dnešní hráč myslí s hraním her, a to obzvláště v režimu pro více hráčů, tak na poli příslušenství pro herní konzole toho moc nenajde. Většinou se jedná o různé doplňky k ovladačům, a tak se Microsoft rozhodl spojit s elitními hráči a společně tak vytvořili ovladač, který sedne každému, s velkou možností úprav.

Foto: David Ryneš, Novinky

Takto vypadá, když ho odstrojíte. Vše zabere pár vteřin

Foto: David Ryneš, Novinky

Aby hráč nepoztrácel jednotlivé součástky a neponičil si ovladač, tak může využít bytelné krabičky na zip

Už samotné balení překvapí, protože ovladač společně s příslušenstvím se nachází v bytelné krabičce na zip. Zde softwarový gigant myslel na přenášení ovladače i s jeho příslušenstvím, aby ho hráč nepoztrácel, když půjde na herní akce či ke kamarádovi. Právě na obsahu této krabičky totiž záleží nejvíce. Zde hráč najde samotný ovladač, výměnné kloboučky, alternativní směrový ovladač a kovové páčky, které jsou tím nejzajímavějším na ovladači. Nakonec se zde samozřejmě nachází látkou potažený USB kabel, pokud by se hráči vybily baterie.

Co však dělá tento ovladač, že může mít v názvu slovo elitní? To jsou přídavné, kovové páčky, které hráč přicvakne na zadní část. Ty si nadále přes doprovodnou aplikaci na Xboxu či počítači s nejnovějším operačním systémem Windows může nastavit na libovolné tlačítko na ovladači. Toto se nám osvědčilo jako ta nejlepší vlastnost ovladače, protože při intenzivním hraní, kde rozhoduje každá sekunda, se využijí prsty, které hráč normálně nevyužívá.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ovladač připravený do akce

Foto: David Ryneš, Novinky

Železné páčky, které nahrazují tlačítka jsou tím nejlepším na ovladači

Po několika hodinách nám bylo jasné, že zvyknout si zpátky jen tak lehce nepůjde, protože reakce pro přebíjení, hod granátem či výskok jsou v tento moment bleskurychlé a hráč není nucen sundat palec z kloboučku pro zaměřování, aby zmáčkl příslušné tlačítko na pravé straně ovladače. Ovšem naopak při hraní nejnovější Forzy Motorsport 6 nám tyto páčky překážely, a neustále jsme tak spouštěli například režim vrácení času. Jejich sundání je však otázkou několika vteřin, kdy se jen vyháknou.

Další skvělou vlastností jsou tři druhy kloboučků, které na ovladači může hráč libovolně kombinovat. Dva druhy jsou vypouklé – ty jsme využívali konkrétně pro ovládání kamery – a jeden propadlý. Ten zase přišel vhod při pohybu postavou. Pro střílečky přijde také vhod alternativní směrový kříž, který slouží ve většině her pro výběr zbraní.

Foto: David Ryneš, Novinky

Perfektní nastavení pro hraní akčních her

Foto: David Ryneš, Novinky

V balení má vše svůj řád

Co se týká konstrukce ovladače, je na zadní straně příjemně pogumovaný oproti standardní verzi, a hráči tak nemůže vyklouznout z rukou během zápasu. Dalším rozdílem jsou tajemná tlačítka, která se nacházejí na zadní straně ovladače a mají dvě polohy. Ty uzamykají polohu zadních páček, což nejvíce ocení hráči akčních her, jak se nám osvědčilo při hraní titulu – Halo. Páčka se tak zastaví v polovině, kde tradičně, a my jsme tak mohli rychleji střílet po dávkách pro větší přesnost.

Ke konci nesmíme zapomenout zmínit zabudovaný 3,5mm audiokonektor pro sluchátka, takže hráči už nepotřebují redukci pro připojení svých sluchátek, stejně jako tomu je u konkurenčního DualShocku 4 od Sony. Vhod přijde také možnost volby dvou profilů, které hráč přepne tlačítkem na přední části ovladače. Ty jsou uloženy ve vnitřní paměti a hráč si je tak nosí všude s sebou. Ostatní profily se nachází v cloudovém uložišti.

Foto: David Ryneš, Novinky

Díky pogumovaným gripům ovladač nemá tendence vyklouzávat z rukou

Foto: David Ryneš, Novinky

Železné páčky, které nahrazují tlačítka jsou tím nejlepším na ovladači. Nad nima se nacházejí modifikátory páček

Pro koho tedy je nový elitní ovladač? Rozhodně hlavně pro hráče akčních her, a to jak akčních adventur z pohledu třetí osoby, tak těch frenetičtějších z první osoby, kteří u her tráví desítky hodiny týdně či se věnují profesionálnímu hraní. Dobře poslouží také těm, kteří chtějí být lepší a rychlejší ve svých oblíbených titulech.

Jeho cena však nepatří mezi ty nejlidovější. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, ceny startují v tuzemských obchodech na 3499 Kč. Na druhou stranu ceny kvalitního herního náčiní pro stolní počítače se leckdy přehoupnou i přes tuto sumu.

Ve finále, ale musíme konstatovat, že elitní ovladač je velice pohodlný a hráč si na něj zvykne neuvěřitelně rychle. Microsoftu se podařilo ve spolupráci s profesionálními hráči vytvořit skutečně funkční ovladač, který funguje a dokazuje tak, že se doopravdy zaměřují více a více na herní segment. Nový herní ovladač se na pultech obchodů objeví v průběhu října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám