Hlavní obsah

Nové iPhony mají zdatné konkurenty

Novinky, mif

Nejnovější iPhony od společnosti Apple byly odhaleny před dvěma týdny. Prakticky ve všech ohledech překonávají své předchůdce. Jenže ani konkurence nezahálela a už nyní nabízí velmi zajímavé smartphony.

Apple iPhone 6S a 6S PlusVideo: Apple

 
Článek

Apple iPhone 6S a 6S Plus: revoluční technologie 3D Touch

Obě novinky nabízejí řadu nových vychytávek. Asi tou nejdůležitější je nová technologie 3D Touch, která by měla usnadnit ovládání iPhonů.

Jde v podstatě o schopnost dotykového panelu rozlišovat intenzitu dotyku. Silnějším dotykem bude možné například vyvolat nabídku rychlých funkcí. V e-mailové schránce je takto možné zase zobrazit náhled přijaté zprávy, aniž by ji bylo nutné odesílat.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 6S a 6S Plus

Úhlopříčky displejů jsou stejné jako u předchůdců. Menší verze 6S má tak 4,7palcový displej s rozlišením 1334 x 750 pixelů, větší 6S Plus 5,5palcový displej s rozlišením 1920x1080 pixelů.

Použit byl u nových iPhonů nový 64bitový čip A9, který má proti předchozí generaci o 70 % větší výkon. Grafika je podle Applu rychlejší dokonce až o 90 %. Vylepšen byl také fotoaparát – má rozlišení 12 megapixelů a dokáže zaznamenávat video ve standardu 4K.

  • Klady: technologie 3D Touch, 4K kamera
  • Zápory: vzhledem se prakticky neliší od předchůdce
  • Cena: 21 000 Kč

Lenovo Phab Plus: mobil o velikosti tabletu

Novinka od společnosti Lenovo se jmenuje Phab Plus a láká na 6,8palcový displej s rozlišením full HD. Svými proporcemi – hmotností 229 g a rozměry 186,6x96,6x7,6 mm – se tak novinka může směle měřit se sedmipalcovými tablety.

Foto: archív výrobce

Lenovo Phab Plus

Z pohledu funkcí jde však o plnohodnotný chytrý telefon. Kromě posílání zpráv a volání je tak možné například přístroj používat jako satelitní GPS navigaci. Na zadní straně se pak nachází 13megapixelový a na přední pětimegapixelový fotoaparát.

Dostatek výkonu zajišťuje osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 615, který je propojen s 2 GB operační paměti. Vnitřní paměť má kapacitu 32 GB a je ji možné rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Lenovo Phab Plus pracuje pod operačním systémem Android.

  • Klady: velký a dobře čitelný displej
  • Zápory: větší rozměry nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 8000 Kč

Samsung Galaxy S6 edge+: láká zakřiveným displejem

Po hardwarové stránce patří Galaxy S6 edge+ k tomu nejlepšímu, co je možné aktuálně zakoupit. Pracovní tempo udává osmijádrový čip, jehož čtyři jádra pracují na frekvenci 2,1 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 4 GB operační paměti typu LPDDR4.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S6 edge+

Výkon by měl tak být díky vyšší kapacitě operační paměti o něco vyšší než u předchůdce. Ten se přitom pyšnil titulem nejvýkonnější smartphone na světě, který nyní nejspíše převezme právě uvedená novinka.

Displej má úhlopříčku 5,7 palce, rozlišení 2560x1440 obrazových bodů (518 ppi) a je vybaven technologií Super AMOLED. Dotykový panel je navíc zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

  • Klady: vysoký výkon, bezkonkurenční barevné podání displeje
  • Zápory: zakřivený displej se při pádu snadněji rozbije
  • Cena: 23 000 Kč

Sony Xperia Z5: poprvé se 4K rozlišením

Svou novou vlajkovou lodí Xperia Z5 nasadila Sony laťku hodně vysoko. Panel s úhlopříčkou 5,5 palce má totiž stejné rozlišení jako ty nejlepší televizory na trhu – 3840x2160 pixelů, jde tedy o standard 4K. Ten zatím nenabízí žádný další výrobce.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Ani za svou další výbavu se novinka od společnosti Sony rozhodně nemusí stydět. V útrobách přístroje se ukrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 3 GB operační paměti, grafický čip Adreno 430, 32GB úložný prostor, slot na paměťové karty.

Xperia Z5 Premium navíc splňuje certifikaci IP 68. Je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. I přes zvýšenou odolnost působí novinka elegantním dojmem, protože tělo má tloušťku pouze 7,8 mm.

Pod vodou je možné využívat mimochodem i oba fotoaparáty. Ten hlavní na zadní straně má rozlišení 23 megapixelů a disponuje přisvětlovací LED diodou i autofokusem. Vše pracuje pod operačním systémem Android 5.1.

  • Klady: nejjemnější displej na trhu, odolnost
  • Zápory: 4K displej zatím dokáže využít jen minimum aplikací
  • Cena: 20 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám