Hlavní obsah

Nokia má namířeno zpět mezi elitu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nokia chce oprášit zašlou slávu a vrátit se mezi nejúspěšnější výrobce mobilů na trhu. Prodeje chytrých telefonů ale zatím nijak oslnivé nejsou. To by chtělo vedení finského podniku změnit a sype z rukávu jeden přístroj za druhým.

Foto: Nokia

Lumia 1020

Článek

Od představení špičkového modelu Lumia 925, který sázel na elegantní vzhled a nízkou cenu, uplynuly sotva dva měsíce. Přesto již finský výrobce uvedl další vlajkovou loď – Lumii 1020. Její největší předností je jistě zabudovaný fotoaparát.

Nokia Lumia 1020: fotografický král

Fotoaparát Lumie 1020 disponuje technologií PureView a má rozlišení 41 megapixelů. Vysoké rozlišení není pouhým marketingovým tahem, ale je využíváno k redukci šumu i k možnosti bezztrátového zoomování, a to klidně až po pořízení snímku.

Foto: Nokia

Lumia 1020

Fotoaparátu, který je již tradičně vybavený optikou od společnosti Carl Zeiss, nechybí ani optická stabilizace obrazu. I při maximálním přiblížení a ve špatných světelných podmínkách je obraz ostrý a šum je nižší než u většiny dnešních kompaktů, podobně jako tomu bylo u 41megapixelové Nokie 808 PureView.

Ani v ostatních parametrech není novinka žádné ořezávátko. Dotykový displej má úhlopříčku 4,5 palce a rozlišení WXGA (1280 x 768 obrazových bodů). I když tato hodnota není vůbec špatná, konkurenti již nabízí Full HD rozlišení (1920 x 1080 pixelů). Pod taktovkou operačního systému Windows Phone 8 pak pracuje dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz. Ten má k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Ve výbavě nechybějí ani bezdrátové standardy WiFi a Bluetooth.

  • Cena: zatím nestanovena

Apple iPhone 5: nejoblíbenější na světě

Chytré telefony od společnosti Apple se těší neskutečné popularitě, a to nejen co se prodejních výsledků týče. Na jedné z největších fotografických sítí, Flicker, jsou poslední tři generace nejpoužívanějším přístrojem k pořizování momentek.

Foto: Apple

iPhone 5

Fotoaparát iPhonu 5 má stejné rozlišení jako předchozí model – osm megapixelů. Apple u něj přesto několik věcí vylepšil. Je rychlejší a zároveň dokáže pořizovat kvalitnější snímky i ve špatných světelných podmínkách. Nabídne také speciální panoramatický režim, ve kterém budou mít pořízené momentky úctyhodné rozlišení 28 megapixelů.

Pětka je zároveň tenčí než předchozí verze a zároveň má větší displej (čtyři palce) a vyšší rozlišení (1136 x 640 pixelů). Vylepšení zaznamenal také výkon telefonu. Ve srovnání s loňským modelem by měl být dvakrát výkonnější. Přitom už verze 4S patřila k nejvýkonnějším smartphonům na trhu.

  • Cena: 14 000 Kč

Samsung Galaxy S4 zoom: nezůstává pozadu

Pozadu proti modelu Lumia 1020 nezůstává ani Galaxy S4 zoom od společnosti Samsung. Jako první na trhu nabízí 16MPx snímač typu CMOS spolupracující s desetinásobným optickým zoomem.

Foto: Samsung

Galaxy S4 zoom

Samozřejmostí jsou pokročilé funkce, jako je například Dual Camera, která používá přední i zadní fotoaparát najednou, či Drama Shot. Ta je schopna vytvořit kontinuální časosběrný záznam – uživatel si pak vybere ty nejlepší snímky.

Telefon pracuje s 1,5GHz dvoujádrovým procesorem, 1,5 GB operační paměti a 4,3palcovým displejem s rozlišením 960 x 540 obrazových bodů. K dispozici je dále 8GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Cena: 11 300 Kč

Alcatel One Touch Idol X: elegance hraje prim

Model One Touch Idol X vyniká hned na první pohled stylovým vzhledem. Ani ne centimetr tenký přístroj se totiž kromě decentní černé prodává také v pastelových odstínech žluté, modré, červené a růžové barvy.

Foto: Alcatel

Alcatel One Touch Idol X

Androidem poháněný přístroj je vybaven pětipalcovým displejem s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Základem je čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz a 1 GB operační paměti. V prodeji je pouze jediná verze s kapacitou 16 GB, úložný prostor je však možné dále rozšířit pomocí paměťových karet microSD.

Model One Touch Idol X láká také na fotoaparát. Hlavní na zadní straně totiž nabízí rozlišení 13 MPx a podle výrobce patří k těm nejlepším na trhu. Nechybí ani druhý určený pro videokonference na čelní straně.

  • Cena: 13 500 Kč

Sony Xperia Z Ultra: nevadí prach ani voda

Xperia Z Ultra je vybavena displejem s úhlopříčkou 6,4 palce. Dotykový panel má rozlišení Full HD, tedy 1080 x 1920 obrazových bodů. Monitor je vybaven technologií Triluminos, díky které by zobrazované barvy měly působit věrohodnějším dojmem. Obdobný systém používá Sony také u svých televizorů.

Foto: Sony

Xperia Z Ultra

O rychlý chod phabletu se pak starají čipset Snapdragon 800 s 2,2GHz procesorem Krait 400, grafickým jádrem Adreno 330 a 2 GB operační paměti. I přes výkonné součástky si novinka přitom zachovává kompaktní rozměry, konkrétně tloušťka je pouhých 6,5 mm, což je dokonce méně než v případě nejnovějšího iPhonu 5. Větší je telefon kvůli prostornému displeji samozřejmě do šířky i výšky (92,2 x 179,4 mm).

Xperia Z Ultra splňuje specifikace krytí IP55 a IP58. To znamená, že phabletu nevadí při práci prašné prostředí ani voda. Ponořený může být až do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut.

  • Cena: 19 000 Kč

Xiaomi MI2: láká atraktivní cenou

Jedním z nejvýkonnějších smartphonů na světě je aktuálně Xiaomi MI2, který je vybaven novým čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz, grafickým čipem Adreno 320 a hned 2GB operační pamětí.

Foto: Xiaomi Tech

Xiaomi MI2S

Xiaomi MI2 má 4,3palcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. Pro uložení dat slouží 16GB vestavěná paměť. Samozřejmostí je podpora bezdrátových sítí WiFi a Bluetooth či integrovaný fotoaparát s rozlišením osm megapixelů.

Ty nejlepší chytré telefony se v dnešní době prodávají zpravidla za více než 14 tisíc korun, některé modely ale klidně i za 20 000 Kč. Xiaomi MI2 má ale cenu nastavenou proklatě nízko, v tuzemských obchodech jej je možné sehnat za 8500 Kč, v zahraničních dokonce ještě o dvě tisícovky levněji.

  • Cena: 8500 Kč

Technické parametry Lumie 1020

Displej: 4,5” AMOLED WXGA (1280×768), 2.5 D vyřezávané Corning Gorilla 3 Glass, PureMotion HD+, ClearBlack, mód vysokého jasu, čitelnost na přímém slunci, super sensitive touch, Nokia Glance Screen

Procesor: 1,5 GHz dual-core Snapdragon S4

Paměť: 2 GB RAM, 32 GB interní paměť; 7 GB bezplatné cloudové úložiště SkyDrive

Hlavní fotoaparát: PureView 41 MP s optickou stabilizací obrazu, Rozlišení: 7712 × 5360. Zahrnuje Nokia Pro Camera. Xenon blesk pro statické fotografie, LED pro video

Přední fotoaparát: HD 1.2 MP širokoúhlý

Baterie: 2000 mAh akumulátor, podpora pro bezdrátové nabíjení s využitím speciálního krytu

Operační systém: Windows Phone 8

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám