Hlavní obsah

Jak vyzrát na bezdrátovou domácnost

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmach notebooků, tabletů a smartphonů klade větší důraz na domácí sítě. V současnosti totiž neslouží jen k rozvedení internetu – bez kabelů je možné sdílet i multimediální data.

Foto: Profimedia.cz

Rozmach notebooků, tabletů a smartphonů klade větší důraz na domácí sítě.

Článek

Prakticky žádná bezdrátová síť se neobejde bez wi-fi routeru, který je základním stavebním kamenem. Routery se liší především podle rychlosti. Za standard lze ve dnešní době považovat modely s označením „n“, které dokážou pracovat až desetkrát rychleji (až 600 Mbit/s) než předchozí generace „b/g“.

Náročnější uživatelé mohou sáhnout po modernějších routerech se standardem „ac“. Ten nabízí přenosové rychlosti až 1000 Mbit/s. Nutno podotknout, že řada počítačů takovou rychlost wi-fi nepodporuje, a tak je v řadě případů zbytečné za něj utrácet.

Prémiové funkce

Dražší routery, jejichž cena se pohybuje v řádech tisíců korun, se proti základním modelům liší především v pokročilejších možnostech nastavení, vyšším dosahu bezdrátového signálu i ve funkcích, které nabízejí.

Routery totiž nemusí sloužit pouze k rozvedení internetu po bytě. Je možné k nim připojit také další zařízení, jako jsou televizory nebo různé přehrávače. U nich pak není potřeba k propojení s počítačem žádný kabel.

Pokročilejší routery jsou vybaveny USB porty, které dovolují připojit i externí pevný disk nebo klasickou tiskárnu.

Při instalaci routeru je nutné myslet na to, že jde o hlavní bránu do domácí nebo firemní sítě. Špatná konfigurace tak může k našim počítačům a datům pustit nezvané návštěvníky. Nastavení je proto nutné věnovat zvýšenou pozornost, případně je svěřit do rukou odborníkovi.

Asus RT-AC68U: nejrychlejší na světě

Bezdrátový router Asus RT-AC68U je podle testů aktuálně nejrychlejším routerem na světě pro domácí sítě. Dokáže pracovat v 2,4GHz i 5GHz sítích. V prvním zmiňovaném pásmu dosahuje rychlosti až 600 Mb/s, to je o 33 % více než u tradičních routerů se standardem 802.11ac. V 5GHz pásmu se pak rychlost pohybuje až kolem 1300 Mb/s.

Foto: archív výrobce

Asus RT-AC68U

Kromě vysoké rychlosti vyniká tento router také v dosahu bezdrátového signálu. Je totiž vybaven hned třemi směrovatelnými anténami, které bohatě stačí nejen pro panelákové byty, ale i pro menší domky a kancelářské prostory. Pokud by dosah přesto nestačil, je možné zakoupit ještě výkonnější antény a jednoduše je vyměnit.

Pokud k routeru připojíte externí disk, dokáže pracovat jako malý datový server. Ke svým datům přitom můžete přistupovat nejen v rámci domácí sítě, ale také z internetu. Náročnější uživatelé pak ocení pokročilé možnosti nastavení, nechybějí dokonce ani zabudovaný firewall či rodičovská kontrola.

  • Klady: rychlost, dosah wi-fi signálu
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 4900 Kč

TP-Link TL-PA4010: internet z elektrické zásuvky

Takzvané homeplug systémy, které dokážou přenést počítačová data prostřednictvím elektrické zásuvky, nabízí v Česku celá řada výrobců. Nalezneme je v portfoliu společností Belkin, D-Link, Netgear, Edimax či například TP-Link.

Foto: archív výrobce

TP-Link TL-PA4010

Poslední jmenovaná firma se snaží zákazníky zaujmout především nízkou cenou. Homeplug TPLink TL-PA4010 totiž patří k nejlevnějším přístrojům na trhu. Zařízení se vyznačuje velice jednoduchou instalací – v podstatě stačí adaptéry zapojit do zásuvky a vše automaticky funguje, jak má.

Kromě počítačů lze pomocí homeplug adaptérů připojit k síti také televizní konzoli, multimediální centrum nebo například tiskárnu. Výrobce garantuje dosah signálu při ideálních podmínkách až 300 metrů.

  • Klady: rozvede internet kdekoli, kde je elektřina
  • Zápory: v méně kvalitních zásuvkách je rychlost výrazně nižší 
  • Cena: 1200 Kč

Linksys RE1000: bezdrátové sítě kdekoli

Rozvést bezdrátové sítě po celém bytě nebo domě nemusí být vždycky zcela jednoduché. Stačí jedna nebo dvě zdi a i sebevýkonnější router může být rázem v koncích. Řešit tyto problémy se snaží takzvané extendery (prodlužovače), které se občas prodávají také pod označením repeater (opakovač).

Foto: archív výrobce

Linksys RE1000

V podstatě jde o malou krabičku, která dokáže přijímat bezdrátový signál a posílat jej dál. Pokud tedy extender zapojíte v dostatečném dosahu stávající wi-fi sítě, může jednoduše prodloužit její signál. A to klidně i o několik desítek metrů. Žádné další kabely nejsou potřeba, extender se zapojí pouze do elektrické zásuvky.

Na stejném principu funguje i model Linksys RE1000, který vyniká nad konkurencí především vyšším dosahem bezdrátového signálu. Daní za to jsou trochu větší rozměry proti konkurenčním extenderům.

  • Klady: dosah bezdrátového signálu 
  • Zápory: větší rozměry proti konkurenci
  • Cena: 1200 Kč

WD My Cloud: sází na jednoduchost

Ve dnešní době není výjimkou, že jsou domácnosti vybaveny klidně i několika počítači, tablety a chytrými telefony. Problém, jak sdílet data mezi všemi těmito zařízeními, se snaží vyřešit úložiště WD My Cloud.

Foto: archív výrobce

WD My Cloud

V podstatě se jedná o externí pevný disk s ethernetovým konektorem, jehož prostřednictvím se přístroj jednoduše připojí k domácímu routeru. Ukládat je na něj možné prakticky cokoli – videa, hudbu, fotky i další soubory.

Obsluha WD My Cloud je díky obslužnému softwaru velice jednoduchá a zvládne ji i naprostý počítačový analfabet. Přitom ale nechybějí ani sofistikovanější možnosti nastavení, které například umožňují zpřístupnit uložená data pouze některým uživatelům.

  • Klady: jednoduchá obsluha
  • Zápory: na bílých plastech ulpívají otisky prstů
  • Cena: 3500 Kč (2TB verze)

Synology DS214+: pro náročné

Zařízení Synology DS214+ je v podstatě složitější verzí výše uvedeného modelu WD My Cloud. Jedná se o takzvaný NAS server – tedy malý počítač se dvěma pevnými disky, který se jednoduše připojí k routeru.

Foto: archív výrobce

Synology DS214+

Prostřednictvím domácí sítě pak mohou k jeho datům přistupovat všichni uživatelé. Navíc přístroj podporují i moderní televizory – po připojení k síti dokážou přehrávat hudbu, filmy i fotografie uložené na discích NAS serveru.

Díky přítomnosti dvou disků je možné nastavit režim zrcadlení. To znamená, že úplně stejná data budou ukládána na oba vložené disky. Když pak jeden z nich vypoví službu, nepřijdete ani o jeden soubor. Vyzdvihnout u zařízení si zaslouží také jeho velice tichý chod.

  • Klady: možnost vložení dvou pevných disků
  • Zápory: dodává se bez pevných disků
  • Cena: 8500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám