Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší fotoaparát

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letáky s vánočními nabídkami zaplavují poštovní schránky. Prodejci elektroniky lákají mimo jiné i na digitální fotoaparáty. Každá nabídka ale není tak výhodná, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Před nákupem si je nutné rozmyslet, v jakých situacích budeme fotoaparát využívat. Pokud chceme mít přístroj neustále po ruce, vhod přijdou kompakty. Nejnovější modely totiž nejsou o moc větší než obyčejný mobil.

Jednotlivé kompakty se od sebe velmi liší kvalitou pořízených fotografií. Prodejci rádi tvrdí, že o kvalitě rozhoduje rozlišení. Desetimegapixelový fotoaparát ale nemusí hned fotografovat lépe než čtyřmegapixelový. Pro tisk fotografie 10 x 15 cm nám bohatě postačí rozlišení dva megapixely. Díky většímu rozlišení můžeme dělat z fotografií výřezy a zvětšeniny.

Cena vs. kvalita

Ceny kompaktů startují okolo tisícovky. Dražší přístroje zpravidla nabízejí stylovější vzhled nebo odolnější tělo. Některé zase extrémní možnosti přiblížení. Řeč je o takzvaných ultrazoomech. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy klidně i 30krát.

Pro nejnáročnější uživatele jsou určeny digitální zrcadlovky, které dokážou vytvořit velice povedené snímky – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachyceného objektu. Velkou výhodou je také možnost měnit objektivy.

Na fotografování interiéru, detailního pohledu nebo na rodinné snímky se totiž vždy hodí jiný objektiv. Nejlevnější zrcadlovky je možné sehnat za méně než deset tisíc korun.

Nikon Coolpix S2700: láká na cenu i rozměry

Kompakt Nikon Coolpix S2700 patří mezi nejlevnější fotoaparáty na tuzemském trhu. Zákazníky se snaží nalákat i kompaktními rozměry 94,8 x 57,8 x 20,8 mm. Je vybaven CCD snímačem s rozlišením 16 megapixelů a objektivem Nikkor s šestinásobným optickým zoomem a ohniskovou vzdáleností 26–156 mm. V automatickém režimu je k dispozici až ISO 3200, pořizovat snímky je tak možné i za horších světelných podmínek.

Foto: archív výrobce

Nikon Coolpix S2700

Přestože se jedná spíše o jednoduchý přístroj, kompakt nabídne i několik šikovných vychytávek. Řeč je například o detekci pohybu či úsměvu. Vyzrát dokáže Nikon Coolpix S2700 také na nechtěné mrknutí. Přímo ve fotoaparátu lze navíc pořízené snímky upravovat, tónovat i retušovat. V prodeji je celá škála různých barevných provedení.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: nemá HDMI konektor pro připojení k TV
  • Cena: 1990 Kč

Canon EOS 700D: zrcadlovka pro náročné

Pro poloprofesionální fotografy a amatéry je určena digitální zrcadlovka Canon EOS 700D. Její hlavní předností je velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé. Přitom jí ale nechybí nic, co byste potřebovali i pro profesionální focení.

BEZ KOMENTÁŘE: Canon EOS 700DVideo: Canon

Fotoaparát je vybaven CMOS snímačem s rozlišením 18 megapixelů. Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení. Pořízené snímky je možné prohlížet na LCD displeji s úhlopříčkou tři palce (7,7 cm). Podporovány jsou paměťové karty SD, SDHC a SDXC.

Foto: archív výrobce

Canon EOS 700D

Fotoaparát je možné připojit také k televizoru prostřednictvím konektoru HDMI. Canon EOS 700D je možné za 20 tisíc pořídit i se základním objektivem 18–55 mm. Standardně jsou totiž digitální zrcadlovky prodávány bez něj.

  • Klady: kvalita fotek
  • Zápory: delší doba nabíjení vestavěného blesku při focení několika sekvencí fotografií
  • Cena: 17 500 Kč (bez objektivu)

Rollei Compactline 52: nejlevnější na trhu

Aktuálně nejlevnějším novým digitálním fotoaparátem na trhu je Rollei Compactline 52. Pořídit jej je možné už za osm stovek. Ceně však odpovídá kvalita, plastové tělo přístroje tak působí velice chatrně. Ve výbavě fotoaparátu navíc nenaleznete ani optický zoom. Osminásobný digitální zoom to už nezachrání.

Foto: archív výrobce

Rollei Compactline 52

Rozlišení snímače je pět megapixelů a objektiv má fixní ohniskovou vzdálenost 8,5 mm. Výrobce udává poměrně nízkou světelnost F 2,8. Za zhoršených světelných podmínek je však na snímcích znát značný šum.

Kompenzovat alespoň částečně tyto nedostatky přístroje se snaží výrobce doprovodnými funkcemi. Kromě detekce úsměvu a obličeje dokáže fotoaparát také poznat, zda je slunečno, zataženo nebo zda je snímek pořizován pod zářivkou či žárovkou, a podle toho nastavit automaticky nejlepší motiv.

  • Klady: velice atraktivní cena
  • Zápory: kvalita snímků, chybí optický zoom
  • Cena: 800 Kč

Samsung Galaxy S4 zoom: šikovný hybrid

Společnost Samsung letos proměnila svou vlajkovou loď Galaxy S4 na plnokrevný fotomobil. Jako první na trhu nabízí 16MPx snímač typu CMOS spolupracující s desetinásobným optickým zoomem. Nechybí ani optická stabilizace obrazu či zabudovaný xenonový blesk.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy S4 zoom Video: Samsung

K dispozici jsou i pokročilé funkce, jako je například Dual Camera. Díky ní jsou oba fotoaparáty používány současně, a to i při natáčení videa. Podle jihokorejského elektronického gigantu se tak už nebude stávat, že z momentek bude vynechána osoba, která je pořizuje. Co nejvyšší kvalitu fotografií pak zajišťuje technologie Drama Shot. Ta je schopna vytvořit kontinuální časosběrný záznam – během čtyř sekund dokáže zachytit až sto snímků. Uživatel si pak vybere ty nejlepší.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S4 zoom

Telefon pracuje s 1,5GHz dvoujádrovým procesorem, 1,5 GB operační paměti a 4,3palcovým displejem s rozlišením 960 x 540 obrazových bodů. K dispozici je 8GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: špičkový fotoaparát
  • Zápory: tělo je baculatější kvůli lepšímu fotoaparátu
  • Cena: 8400 Kč

Sony Xperia Z Ultra: fotit se dá i pod vodou

Velice slušné snímky dokážou pořizovat také mobilní telefony. To je případ i phabletu Xperia Z Ultra, který je vybaven tradičně dvěma fotoaparáty – na zadní straně s rozlišením 8 MPx a na přední s 2 MPx. Nechybí ani automatické ostření.

BEZ KOMENTÁŘE: Sony Xperia Z UltraVideo: Sony

Xperia Z Ultra splňuje specifikace krytí IP55 a IP58. To znamená, že phabletu nevadí při práci prašné prostředí ani voda. Ponořený může být až do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut. A i pod hladinou dokáže pořizovat snímky i videa.

Ty je pak možné zobrazit na displeji s úhlopříčkou 6,4 palce. Dotykový panel má rozlišení Full HD, tedy 1080 x 1920 obrazových bodů. Monitor je vybaven technologií Triluminos, díky které by zobrazované barvy měly působit věrohodnějším dojmem. Obdobný systém používá Sony také u svých televizorů.

Foto: Sony

Xperia Z Ultra

O rychlý chod phabletu se pak starají čipset Snapdragon 800 s 2,2GHz procesorem Krait 400, grafickým jádrem Adreno 330 a 2 GB operační paměti. I přes výkonné součástky si novinka přitom zachovává kompaktní rozměry, konkrétně tloušťka je pouhých 6,5 mm, což je dokonce méně než v případě nejnovějšího iPhonu 5.

  • Klady: odolnost zařízení, možnost fotit pod vodou
  • Zápory: v dohledné době přijde na trh vylepšený model
  • Cena: 13 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám