Hlavní obsah

Co přinese operační systém Windows 10

Novinky, mif

Microsoft se chystá letos uvést na trh novou generaci operačního systému Windows s pořadovým číslem deset. Novinka přinese řadu změn a samozřejmě i nových počítačů.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Poběží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech. Microsoft navíc plánuje i podporu pro další speciální systémy - například pro vlastní holografické brýle.

Nyní je tak již zřejmé, proč americký softwarový gigant odkoupil loni za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) mobilní divizi finské Nokie.

Snaží se vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Konec podpory? Nikdy...

Microsoft v desítkách zapracoval také na zcela nové politice uživatelské podpory. Majitelé strojů s Windows 10 by se tak už nikdy neměli dočkat situace, kdy jejich systém „umře“, podobně jako tomu bylo v případě populární verze XP loni v dubnu.

„Už nebude dávat smysl ptát se, jakou máte verzi Windows. Jednou provždy budou jedny Windows, a to stále aktualizované,“ prohlásil šéf operačních systémů Microsoftu Terry Myerson.

Podle plánů Microsoftu by tak měly vycházet aktualizace desítek navždy. Další verze operačních systémů tak s velkou pravděpodobností budou vycházet jako velké aktualizace, které kromě bezpečnostních prvků přidávají také nové funkce. Podobně distribuuje svoje operační systémy také Apple, nabízí je také zadarmo.

Windows 10 se v prodeji objeví letos na podzim. Majitelé Windows 7 a Windows 8.1 na ně budou moci přejít během prvního roku zdarma. Lze očekávat, že společně s desítkami se v prodeji objeví také celá řada nových počítačů, tabletů a v neposlední řadě i chytrých telefonů.

Virtuální plochy mají usnadnit práci

Naprostou novinkou jsou ve Windows 10 virtuální plochy, které by měly uživatelům především usnadnit práci s více aplikacemi najednou. Místo toho, aby hledali spuštěné programy dole na liště, jednoduše přepnou na další obrazovku, jak to již znají uživatelé linuxových systémů.

Foto: archív tvůrců

Virtuální plochy ve Windows 10

Práci s virtuálními plochami výrazně usnadňují náhledy, které se zobrazují v pásu ve spodní části obrazovky. Díky nim přesně vidíte, jaké aplikace jsou spuštěny na dalších plochách. Prostřednictvím tohoto pásu je navíc možné přidávat další virtuální plochy a samozřejmě je také odebírat.

Chytřejší je také práce s otevřenými okny. Na jednom monitoru je půjde snadno uchytit do všech čtyř rohů, obrazovka se tedy rozdělí na čtyři rovnoměrné čtvrtiny. Stejně tak je ale obrazovku možné automaticky rozdělit na dvě rovnoměrné části nebo jednu větší a tři menší.

Foto: archív tvůrců

Práce s otevřenými okny je chytřejší.

Holografická projekce jako nový počítačový standard

S Windows 10 přijdou na trh i první holografické brýle od Microsoftu zvané HoloLens. Novinka na první pohled trochu připomíná lyžařské brýle. Ve skutečnosti jde ale o plnohodnotný počítač s vlastním procesorem i grafickou jednotkou, byť celé zařízení působí velmi kompaktním dojmem.

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

Přední část HoloLens je průhledná jako opravdové brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase. V praxi to pak vypadá, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě.

Jak to funguje v praxi? Například u hry Minecraft přijdete do obýváku a na stole před vámi se zobrazí kostičky virtuální stavebnice, které poskládáte tak, jako by tam ležela skutečná skládačka. HoloLens přitom nemají najít uplatnění pouze u her, ale také u celé řady aplikací. Už nyní je k dispozici například program Skype.

Nabídka Start se vrací

Vzhledem se desítky příliš neliší od aktuálně prodávaných osmiček. Do levého spodního rohu se však vrátila opět nabídka Start, po které celá řada uživatelů volala už od uvedení Windows 8. Ve startovacím menu lidé naleznou spouštěcí ikony oblíbených aplikací, stejně jako utility pro rozhraní Metro. Nechybí zde ani tlačítko pro vypnutí/restartování počítače.

Foto: archív tvůrců

Do Windows 10 se vrátila nabídka Start.

Zcela přepracováno bylo v systému vyhledávání, které uživatelé naleznou také v nabídce Start. Vyhledávání nově pracuje nejen s nainstalovanými aplikacemi a daty uloženými na pevném disku, ale také s webem - uživateli tak dovede zodpovědět dotazy s použitím internetu, aniž by museli spouštět webový prohlížeč.

Pokud některým uživatelům více vyhovuje rozhraní Metro, kterým jsou vybaveny aktuálně prodávané osmičky, je možné nabídku Start do tohoto režimu přepnout nastálo. V opačném případě se Metro aplikace budou spouštět v oknech, nezakryjí tak celou plochu jako doposud.

Pomalejší počítače nejsou problém

Téměř každá generace Windows zvyšovala nároky na hardware počítače. Pokud jste tedy chtěli používat všechny grafické prvky a další vymoženosti nové generace operačního systému od Microsoftu, zpravidla jste se nevyhnuli koupi výkonnějších komponent, nebo v některých případech dokonce i celého nového počítače.

Foto: archív tvůrců

Desítky poběží nejen na klasických počítačích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Desítky ale k žádným dalším investicím uživatele nutit nebudou, poběží na stejných součástkách, které ke svému provozu potřeboval aktuálně prodávaný systém Windows 8.1. Samozřejmě čím výkonnější komponenty budou, tím bude práce s novinkou plynulejší.

Procesor musí pracovat při frekvenci 1 GHz, což v dnešní době zvládají s přehledem i ty nejlevnější stroje na trhu. 32bitová verze systému si vyžádá alespoň 1 GB operační paměti, 64bitová už 2 GB. Grafická karta by pak měla podporovat standard DirectX 9. Jediným dalším požadavkem je připojení k internetu, respektive k uživatelskému účtu Microsoftu.

První počítač s desítkami

Minulý týden americký softwarový gigant neukazoval pouze softwarové vychytávky ve Windows 10, k vidění byl také první počítač postavený na tomto systému. Novinka zvaná Surface Hub pochází přímo z dílen Microsoftu.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Hub

Počítač se ukrývá v 84palcové obrazovce se 4K rozlišením. Svými rozměry tak novinka spíše než počítač připomíná velkou dotykovou tabuli, jejímž základem je nový operační systém Windows 10. Sloužit by měla především firmám k prezentacím, uplatnění by ale s přihlédnutím k jejím dovednostem našlo nejspíše i ve školství.

Obří displej je totiž celý dotykový. Je na něm možné psát pomocí dodávaného stylusu (speciální pero) nebo jednoduše pomocí rukou. Konkrétní hardwarovou výbavu tohoto stroje americký softwarový gigant neupřesnil. Podle demonstrací na tiskové konferenci ale bez problémů zvládá v reálném čase vykreslovat složitější 3D modely, které je pak možné různě otáčet a naklánět. Výkonu bude mít tedy jistě dostatek.

Otazník visí zatím nad případnou cenou i dostupností nového počítače Surface Hub. Lze však předpokládat, že k dispozici bude bezprostředně po uvedení Windows 10 na trh, tedy v průběhu letošního podzimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám