Hlavní obsah

Intel se brání nařčení AMD z monopolního chování

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paul Otellini, výkonný ředitel společnosti Intel, ve středu reagoval na obvinění, které vznesl druhý největší výrobce mikroprocesorů, firma AMD. Úterní antimonopolní žaloba jej viní z nátlaku na 38 společností, aby neuzavíraly obchodní smlouvy s AMD.

Článek

"Intel vždy respektoval zákony zemí, v nichž podniká," sdělil Otelliny. "Soutěžíme agresívně a snažíme se dodávat našim zákazníkům to nejlepší. Na tom se nic nezmění," dodal.

"Po mnoho let Intel čelí různým antimonopolním řízením. Všechna však byla rozhodnuta v náš prospěch. Určitě nesouhlasíme s prohlášením společnosti AMD a upřímně věříme, že bude tento nejnovější soudní spor vyřešen správně, stejně jako mnoho jiných," řekl Otelliny za firmu Intel.

Milióny dolarů za odmítání konkurence

Podle žaloby, kterou podala společnost AMD, ovlivňoval Intel velké i malé výrobce počítačových systémů, velkoobchodní distributory, ale také koncové prodejce, kteří operují na třech kontinentech.

Anketa
Zneužívá podle vás Intel dominantního postavení na trhu s mikroprocesory? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.

Společnost AMD uvádí, že Intel platí obrovské částky například společnostem Dell a Toshiba za to, když neuzavírají obchodní smlouvy s AMD, což potvrdilo i vyšetřování komise zřízené japonskou organizací JFTC (Fair Trade Commission of Japan).

Zmiňována je také firma Sony, která má podle obžaloby "milióny dolarů" za pouhou spolupráci s Intelem. Obvinění se věnuje i mnoha dalším společnostem - NEC, Acer, Hitachi či Fujitsu, které údajně dostaly zaplaceno za to, že nepoužily či oddálily nasazení produktů AMD.  

Šetření zahájila i EK

Soudní spor, který v úterý spustila AMD proti Intelu, je dalším v řadě. Podobnému obvinění už totiž Intel čelil v Japonsku, kde ho z nekalých obchodních praktik obvinila organizace JFTC. Šetření odhalilo, že se Intel dopouštěl ilegálních postupů, díky nimž chtěl zastavit prudký nárůst tržního podílu AMD v této zemi.

Evropská komise proto ve spolupráci s japonskými orgány zahájila šetření, které má objasnit a případně potrestat možné porušení obchodních pravidel, kterých se Intel dopustil.

"Uživatelé celého světa si zaslouží svobodu volby a užitek z inovací. To všechno se však z trhu s mikroprocesory ztrácí," uvedl Hector Ruiz, generální ředitel společnosti AMD. "Lidé z Osaky přes Frankfurt po Chicago platí každý den nemalé prostředky za zneužívání monopolního postavení, jakého se dopouští společnost Intel," dodal.

Intel dominuje světovému trhu s čipy

Intel je největším světovým výrobcem čipů, v současnosti dominuje trhu s 80procentním podílem. Logo firmy AMD neslo v prvním kvartálu 2005 17 procent celosvětově prodaných x86 procesorů, o rok dříve se jednalo o 14 procent.  

"Vyzýváme všechny světové regulační orgány, aby se blíže podívaly na praktiky Intelu a všimly si, jak poškozují tržní prostředí a samotné zákazníky," uvedl Thomas M. McCoy, viceprezident společnosti AMD.

Anketa

Zneužívá podle vás Intel dominantního postavení na trhu s mikroprocesory?
Ano
81,9 %
Ne
18,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1643 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám