Hlavní obsah

Ilegální web Joker's Stash končí, vlastníci přesto vydělali miliardu

Londýn

Ilegální web Joker's Stash, přes který se obchodovalo s kradenými kreditními kartami a osobními údaji, ukončil minulý týden činnost. Šlo o největší server tohoto druhu na světě. Jeho provozovatelé už získali v různých kryptoměnách více než miliardu dolarů (přes 21 miliard Kč), uvedla agentura Reuters. Ta se odvolává na firmu Elliptic, která analyzuje blockchain, tedy přesuny kryptoměn mezi účty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společnost Elliptic označila rozhodnutí vlastníků činnost webu ukončit za vzácný příklad toho, kdy se podnik z ilegálního byznysu stáhne na základě svých vlastních pravidel.

Na využívání kryptoměn k trestné činnosti už delší dobu upozorňují úřady v mnoha zemích. Například americká ministryně financí Janet Yellenová i prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová v lednu vyzvaly, aby obchod s digitálními měnami právě z těchto důvodů podléhal přísné regulaci.

Kryptoměny a financování terorismu

Zatímco vlády a regulační úřady si nejvíce všímají používání kryptoměn za účelem financování terorismu a praní špinavých peněz, zdaleka nejvíce se kryptoměny používají v obchodu s drogami, k podvodům a při vydírání, tvrdí spoluzakladatel firmy Elliptic Tom Robinson.

Ilegální web Joker's Stash vznikl v roce 2014 a jeho anonymní zakladatel "JokerStash" – což může být jeden i více lidí – komunikoval v ruštině a v angličtině, uvádí Elliptic. Dostupný byl běžně na internetu i přes takzvaný darknet či darkweb, což je obtížněji přístupná část internetu.

Policie zabavila bitcoiny za 50 milionů eur, ale nezná heslo

Internet a PC

Elliptic odhaduje, že JokerStash za svou činnost vydělal v kryptoměnách přes miliardu dolarů, měřeno současnými cenami. V roce 2014, kdy začal tento web fungovat, stála například nejznámější kryptoměna bitcoin jen něco málo přes 300 dolarů. Nyní se prodává zhruba za 49 000 dolarů a spolu s ní se zvyšují i ceny ostatních digitálních měn.

Ke klientům firmy Elliptic patří vládní úřady i finanční společnosti. K částce přes miliardu dolarů v případě webu Joker's Stash Elliptic došel na základě analýzy příjmů černého trhu, kde se web angažoval a kde jsou stanoveny určité poplatky. Podle analytiků firmy Elliptic částka přes miliardu dolaru představuje spodní hranici odhadu, ve skutečnosti tedy může jít i o více peněz.

Fungoval na darknetu

Mezinárodní policejní organizace Interpol spolu s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) se v lednu zmocnily doménových jmen, kterých Joker's Stash využíval, web ale dál fungoval přes darknet. Jeho činnost na darknetu v prosinci zachytila i společnost Digital Shadows, která se věnuje zabezpečení internetu.

Robinson z firmy Elliptic řekl, že obchody s kradenými kreditními kartami a s osobními údaji je miliardový byznys a také způsob, jak využít jiných kriminálních aktivit na internetu. Joker's Stash 15. ledna zanechal vzkaz, že k 15. únoru definitivně končí. "Joker odchází na zasloužený odpočinek," stálo podle Reuters ve vzkazu, u něhož byl obraz nazvaný Stańczyk, který v roce 1862 namaloval polský malíř Jan Matejko. Elliptic ale tvrdí, že web je off-line už od 3. února.

Češi nakupovali ve velkém drogy na darknetu, vyhmátl je Europol

Krimi

Jak funguje darknet

Darknet původně vznikl s ušlechtilou myšlenkou, mělo jít o prostor na internetu bez regulací a státního dohledu. Nejprve tedy sloužil především jako anonymní digitální prostor v zemích, kde panuje na sítích tvrdá cenzura, a k těmto účelům slouží i nyní.

Postupně však darknet začal přitahovat zločince, kteří pod rouškou anonymity mohli prodávat prakticky jakékoliv zboží bez omezení – na internetovém černém trhu tak není problém sehnat drogy, zbraně, léky, padělané dokumenty, škodlivý software či odcizené osobní údaje běžných uživatelů.

K darknetu se lidé mohou připojit prostřednictvím speciálních internetových prohlížečů, jež jsou schopny pracovat přes šifrované sítě a nabízejí konfiguraci komunikačních protokolů a portů.

Jako platidlo zde slouží virtuální mince, nejčastěji bitcoiny, ethereum či monero, díky kterým jsou kupující a prodávající prakticky nevystopovatelní. Ochránci zákona tedy mají jen velmi omezené možnosti, jak obchodování na černém internetovém trhu zarazit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám