Hlavní obsah

Simple File Shredder: Spolehlivě odstraní citlivá data

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V situaci, kdy například prodáváte starší disk, určitě utilitu, která jej bezpečně zbaví soukromých dokumentů či fotek, velice oceníte. Tím, že data ze systému Windows pouze smažete a následně vysypete koš, je totiž zcela neodstraníte.

Článek

Program Simple File Shredder (SFS) inkriminovaný soubor před jeho odstraněním z disku mnohonásobně přepíše náhodnými vzorky dat (počet přepisů je možno nastavit v hodnotách 3x - 25x), změní jeho název a nastaví náhodný datum a čas změny tohoto souboru ve snaze maximálně znesnadnit jeho možné budoucí obnovení. SFS dovolí bezpečně mazat maximálně adresáře - tedy ne celý disk či jeho oddíl.

Jedním z důvodů, proč využívat specializovaných programů pro mazání soukromých dokumentů může být skutečnost, že například systém Windows zjednodušeně řečeno smazanou položku z pevného disku fyzicky neodstraní - pouze ji označí jako volné místo a do té doby než je přepsána jiným souborem, je obnovitelná.

Poměrně zdařilým prvkem programu je položka "System junk Shredder", která dovoluje vybrat a následně úplně odstranit například soubory obsažené v koši systému Windows, URL historii nebo dočasné soubory z prohlížečů Firefox a Opera:  

Simple File Shredded nevyžaduje instalaci - spustitelný soubor tohoto programu se navíc pohodlně vejde na disketu. Pro mnoho domácích uživatelů budou jeho funkce plně dostačující, pokud však budete chtít z disku bezpečně odstranit informace závažnějšího charakteru, pak se pouze na činnost SFS spoléhat nelze.

DOWNLOAD (www.scar5.com/downloads/sfs.zip), homepage (www.scar5.com), 595 KB, 8/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám