Hlavní obsah

Proti hordám nemrtvých ve hře Back 4 Blood

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníkům kooperativních akcí není nutné představovat legendu zvanou Left 4 Dead. Tato zombie akce uhranula miliony hráčů po celém světě a stále se řadí mezi ty nejlepší kooperativní hry svého žánru. Nyní k hráčům dorazil duchovní nástupce Back 4 Blood a bohužel, velká očekávání fanoušků se vývojářům naplnit nepodařilo.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Back 4 Blood.

Článek

V Back 4 Blood se hráč ujímá jednoho ze čtyř členů skupinky, která se musí prostřílet hromadou nemrtvých, a sem tam u toho splnit nějaký úkol. Nemrtvých je navíc několik druhů, a to od klasických zombie až po tradiční obrovské tanky – Breakery, Snitcher, což je ekvivalent čarodějnice z L4D, který na hráče upozorní nesnesitelným křikem. Na hráče čeká také pár bossů.

Postup je tedy velice přímočarý. Hráči vyrazí z pevnosti Fort Hope na tzv. výpravy, kde se přes sérii záchytných bodů v podobě úkrytů dostanou až k hlavnímu úkolu.

Jedna z novinek oproti Left 4 Dead je systém kartiček, které dodávají hráči určité výhody, nebo naopak nevýhody v hratelnosti. To se pak odráží na odměně, kterou hráč na konci úrovní získá.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Back 4 Blood.

Upřímně to do tohoto žánru úplně nepatří a hře by mnohem více slušel robustnější systém vylepšování zbraní. Zbraně si lze postupně vylepšovat, ale nalezená vylepšení nelze ze zbraní sundat či je prohodit. Pokud tedy hráč najde o něco lepší zbraň s vyššími základními atributy, musí se té předchozí se všemi vylepšeními zbavit.

Akce jako taková je ale celkem zábavná. Pocit ze střelby je fajn a jednotlivé úrovně rychle odsýpají. Občas přijdou i vtipné momenty a v kooperaci s přáteli si lze hru určitě užít. Rozhodně ji tak nelze doporučit osamělým vlkům samotářům. Těm nabídne jen pár hodin zábavy, a to ještě ne úplně, protože pokud hráči hrají s počítačem ovládanými parťáky, tak nezískají žádné z odměn za dokončení úrovní.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Back 4 Blood.

Co lze určitě pochválit, jsou různé typy postav, za které může hráč hrát. Na začátku jich má odemknutých pouze pár, ale průběžně během hraní si odemyká další. Každá z postav má své zaměření a s ním i různé výhody.

Jako zpestření a odpočinutí si od čistě kooperativní záležitosti hra nabízí také režim Swarm. V něm se hráči ocitnou v roli jak zmutovaných Riddenů, tak i v roli lidských hráčů, kde postupně bojují o pomalu se zmenšující území.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Back 4 Blood.

Fanoušci si bohužel musí na pořádné pokračování legendárního Left 4 Dead počkat, protože Back 4 Blood jím není. I přes to, že se hra snaží přinést pár nových prvků, působí neskutečně zkostnatěle a kostrbatě. Pokud ale patříte mezi hráče s konzolí Xbox One nebo osobním počítačem, lze hru zkusit za pár stovek v rámci předplatného zvaného Game Pass.

Nutno podotknout, že kvality Left 4 Dead těží hodně z práce komunity a z různých modifikací či hráči vytvořených úrovní. To, zda i v tomto směru uspěje Back 4 Blood, poví až čas. Nyní se však jedná o vážně lehce nadprůměrný titul.

Back 4 Blood vyšlo pro herní konzole PlayStation 4, 5 a Xbox One a Xbox Series a osobní počítače.

HODNOCENÍ: 6/10

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Výběr článků

Načítám