Hlavní obsah

Populární Minecraft bude patřit Microsoftu, za akvizici studia Mojang zaplatí 43 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ještě tento týden by měla být podepsána dohoda, díky níž se společnost Microsoft stane vlastníkem studia Mojang, které stojí za oblíbeným titulem Minecraft. Za akvizici vývojářského podniku zaplatí více než dvě miliardy dolarů (43 miliard korun). S odvoláním na informované zdroje to uvedl ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Mojang

Ukázka ze hry Minecraft

Článek

Mluvčí Microsoftu ani generální ředitel Mojangu Carl Manneh se listu WSJ ke zprávě nechtěli vyjádřit. Převzetí by podpořilo videoherní aktivity Microsoftu v době, kdy na trhu sílí konkurence herních konzolí. Bylo by také první větší akvizicí nového generálního ředitele, kterým je od února Satya Nadella.

Prodej by byl podle WSJ pro společnost Mojang překvapivým obratem. Pětatřicetiletý zakladatel Markus Persson se doposud vyhýbal vnějším investicím a ve videoherní komunitě je uctíván za to, že veřejně vystupuje proti velkým firmám včetně Microsoftu.

Minecraft je hra, kde si hráč musí nasbírat materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, aby se tak ochránil proti nočním příšerám. Mojang od jejího uvedení na trh v roce 2009 prodal více než 50 miliónů kopií této hry. Loni firma vykázala zisk více než 100 miliónů dolarů ze hry a zboží, které je s ní spojeno. Hra je již k dispozici pro Xboxy, ale i pro PlayStationy, počítače a chytré telefony.

Mojang na rozdíl od větších herních společností – jako jsou Zynga či Electronic Arts, které zaměstnávají tisíce lidí a spravují desítky titulů – zůstal záměrně malou firmou a má pouze 40 zaměstnanců. Zisk firmy loni dosáhl 816 miliónů švédských korun (2,5 miliardy Kč) při tržbách 2,1 miliardy švédských korun (6,2 miliardy Kč). Společnost Zynga, která má téměř 3000 zaměstnanců, loni vykázala ztrátu 37 miliónů USD (793,3 miliónu Kč) a její tržby činily 873 miliónů USD (18,7 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám