Hlavní obsah

Ostře sledovaný spor: Soud se klonil k Applu, tvůrci Fortnitu se odvolají

Novinky, abr

Pyrrhovo vítězství. Tak by se ve zkratce dalo shrnout poslední soudní klání mezi společností Apple a studiem Epic Games, které stojí za hitem Fortnite. Soud sice vyhověl stížnosti herních tvůrců, ale jen částečně – v mnoha bodech se přiklonil na stranu amerického počítačového gigantu. Právní zástupci Epic Games se proto proti pátečnímu verdiktu odvolají, uvedla agentura Reuters.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Soudkyně Yvonne Gonzalezová Rogersová dala na konci minulého týdne jasně najevo, že Apple bude muset uvolnit některá pravidla pro vývojáře. Zároveň však uvedla, že americký počítačový gigant nemusí na svých zařízeních umožňovat platební systémy třetích stran, stejně tak může požadovat provizi z provedených transakcí.

Právě otázka poplatků a možnosti alternativních platebních metod na iPhonech a iPadech je v celém sporu klíčová. Páteční rozhodnutí soudu v podstatě jen ruší základní část pravidel oficiálního obchodu App Storu, která vývojářům zakazují informovat uživatele o dalších místech, na která se mohou obrátit, aby zaplatili přímo vývojáři, místo aby použili platební mechanismy Applu.

Podle soudkyně se studiu Epic Games nepodařilo prokázat ani to, že Apple má nezákonné monopolní postavení. Podle ní se firma pouze dopustila jednání, které podle kalifornských zákonů narušuje konkurenci. Právníci Epic Games se tento týden nechali slyšet, že se proti verdiktu odvolají.

Apple po zásahu úřadů v Japonsku nabídl další ústupky v obchodě App Store

Internet a PC

Spor se rozhořel loni

Spor se rozhořel loni v srpnu, kdy se vedení Epic Games rozhodlo velmi nevybíravým způsobem protestovat proti poplatkům. A to nejen proti Applu, ale také proti Googlu.

Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů Apple a Google, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize ve výši 15 až 30 procent.

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games v polovině loňského srpna nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky které mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite – kapitola 2

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obratem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Zatímco Google z toho vyvázl vcelku snadno, neboť na Androidu je možné Fortnite snadno nainstalovat prostřednictvím alternativních obchodů, v případě platformy iOS to tak snadné není. Jde to v podstatě jen po instalaci jailbreaku, který odemkne jinak omezené možnosti systému iOS. Tím ale lidé přijdou o záruku na svá zařízení.

Apple sice před pár dny oznámil svůj plán, že dovolí vývojářům přijímat platby mimo App Store, ale celý soudní spor se studiem Epic Games běží dál.

Fortnite chybí na iPhonech a iPadech přes rok, brzy se to ale má změnit

Hry a herní systémy

O hře Fortnite

V titulu Fortnite Battle Royale se hráči převtělí do role přeživších, kteří v postapokalyptickém světě bojují o své místo pod sluncem s ostatními hráči. Vyhrává ten, kdo zůstane jako poslední stát na nohou. Hrát je přitom možné i v týmech.

Ještě před koncem loňského roku se tvůrci pochlubili tím, že titul Fortnite má 200 milionů registrovaných uživatelů. Pravidelně hraje přitom na 80 milionů lidí, což je úctyhodný výsledek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám