Hlavní obsah

Návrat ke kořenům v Call of Duty: Modern Warfare

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako každý rok přijde po létě zima, tak se stejnou jistotou vychází i každoroční nové Call of Duty. Letošní ročník si vzali na starost matadoři ze studia Infinity Ward a vracejí se ke kořenům z Modern Warfare. Sérii restartují, a proto za názvem netrůní čtyřka. Ačkoli minulý rok u Black Ops 4 příběhová kampaň chyběla, zde se vrací, a to v plné parádě.

Upoutávka na hru Call of Duty Modern WarfareVideo: Activision

 
Článek

Příběh se odehrává v přítomnosti, v roce 2019 a sleduje rovnou několik postav. Tou první je člen CIA – Alex, který na začátku hry stopuje nebezpečný chemický plyn ve smyšlené zemi Urzikstán, která by se měla nacházet někde mezi Gruzií a Ruskem.

Další postavou je seržant Kyle Garrick. Ten se nachází v Londýně a stane se svědkem teroristického útoku organizace Al-Katala. Zde se vrací na scénu i starý známý Kapitán John Price, který si vezme Kyla pod svá křídla. Jako poslední postavou tu je šéfka rebelů Farah Karim, která z velice osobních důvodů jde po krku Al-Katale.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Call of Duty: Modern Warfare

Kampaň je opět hodně filmová, ale svým zasazením se snaží reflektovat dnešní náladu ve společnosti a kupodivu se celou dobu drží vážného tónu. Chemické útoky, nálety drony, vpád Rusů, mučení waterboardingem i velký útok na civilisty v centru Londýna. Tím vším si hráči projdou za jedno delší odpoledne. Kampaň sice nepatří k těm nejdelším ze série a zabere zhruba šest až osm hodin, ale je intenzivní a neztrácí dech. Ačkoli zde není tak silná scéna jako ta černobylská v původním Modern Warfare, rozhodně se i přesto restart série povedl.

Gamescom 2019: Call of Duty: Modern Warfare se vrací v plné parádě

Hry a herní systémy

S příběhy to ale bylo poslední roky v Call of Duty na štíru a hlavním tahounem každoročních dílů byl režim pro více hráčů. Ten také prošel kompletní změnou, a jak jsme psali v dojmech, leze dost do zelí konkurenční sérii Battlefield. Nové módy, široká nabídka možností, jak si upravit zbraně, odstranění dodatečného placeného obsahu a mnoho dalšího. Značka tak jde s dobou a zatím to vypadá, že si vývojáři vzali ty největší výtky k srdci a v novém Modern Warfare se jich snaží vyvarovat.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Call of Duty: Modern Warfare

Nechybějí tradiční módy, jako je Domination, Team Deathmatch nebo Free for All. Těmi nejlepšími jsou ale režimy Gun Fight, kde proti sobě jdou dva týmy po dvou hráčích, a Ground War, který je přesný opak. V něm se totiž proti sobě utkají dva týmy po 32 hráčích na jedné velké mapě, kde se dokonce nacházejí různá vozidla a jiné armádní stroje. Bohužel stejně jako v konkurenční sérii Battlefield i zde se hráči naučili hodně rychle držet jeden bod a vyloženě šikanovat útočící hráče. Právě Ground War bude potřebovat ještě trochu poupravit.

Vývojáři navíc vyslyšeli přání fanoušků a konečně převedli sérii na úplně novou technologii. Díky ní hra nejenže vypadá skvěle, ale zdá se, že i do budoucna je nový engine škálovatelný a připravený na novou generaci herních konzolí. Hra vypadá jednoduše skvěle, a dokonce nepotřebuje ani nejnovější grafické karty k pohotovému hraní. Samozřejmě majitelé těch nejsilnějších karet z řady RTX si užijí upravené stíny a odrazy, ale je fajn, že i ti, co mají starší stroje, si titul užijí na vysoké detaily.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Call of Duty: Modern Warfare

Bohužel jeden z neduhů tu zůstal a tím je opět sekání příběhových animací, pokud hru máte nainstalovanou na klasickém pevném disku a ne SSD. Tento problém trápí hráče už od dílu s názvem Ghosts a je škoda, že se toho vývojáři nevyvarovali.

Sečteno podtrženo, restart Modern Warfare je skvělý. Sice to bude chtít nějaké úpravy hlavně v režimu pro více hráčů, ale i tak se jedná o poctivou zábavu, která navíc prošla tolik vyžadovaným faceliftem.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Call of Duty: Modern Warfare

Call of Duty: Modern Warfare vyšlo pro osobní počítače a herní konzole Xbox One a PlayStation 4.

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám