Hlavní obsah

Mladík neunesl kritiku. Miliónový byznys vmžiku pohřbil

Novinky, mif

O úspěchu svých her sní každý vývojář. Jinak tomu nebylo ani v případě Nguyena Donga, který studuje technickou univerzitu v Hanoji. Jenže sláva, kterou díky jednoduché hře Flappy Bird získal, s sebou přinesla i kritiku. A právě tu vietnamský mladík neunesl a ze dne na den byznys vynášející milióny korun pohřbil.

Foto: mif, Novinky

Flappy Bird na iPhonu

Článek

„Můžu říct, že Flappy Bird byl mým úspěchem, ale zároveň úspěchem, který mi zničil můj prostý život. Proto tento titul nyní nenávidím,“ uvedl tvůrce na sociální síti Twitter v sobotu. Pár hodin poté hru smazal z internetových obchodů, aby znemožnil dalším uživatelům její stahování.

Důvod je jednoduchý – student čelil především tlaku ze strany některých fanoušků, kteří tvrdili, že Flappy Bird je pouze okopírovaný a zjednodušený Super Mario. Naráželi přitom na velice podobnou grafiku.

Foto: otisk Twitteru

Nguyen Ha Dong tvrdí, že mu hra zničila život.

Další výtky, kterých se denně objevovaly desítky, směřovaly k samotné hře. Podle některých ji totiž autor jednoduše okopíroval z titulu Piou Piou pro Android z roku 2011. Na druhou stranu, na podobném schématu je postavena řada dalších titulů.

I přesto se z titulu stal doslova fenomén, který se těšil oblibě desítek tisíc hráčů, a to především díky jednoduchému ovládání. Na dotykovém displeji hráč balancuje se žlutým ptáčkem, aby se vyhnul zeleným trubkám. Čím více jich obletí, tím více bodů získá. Hra končí ve chvíli, kdy ptáček narazí do jednoho z potrubí.

Foto: koláž Novinky.cz

Srovnání starého Piou Piou s aktuálním Flappy Birdem

Původně bylo Flappy Bird možné stahovat pro přístroje s operačními systémy Android a iOS od Applu. Ve vývoji byla také verze pro Windows Phone. Ani s jednou z nich ale tvůrce do budoucna nepočítá. Rozhodující pro něj není ani to, že hra mu vydělávala díky zobrazované reklamě každý den 50 tisíc USD, tedy více než milión korun. [celá zpráva]

Využít „ptačí mánie“ se nyní snaží nejrůznější spekulanti. Například na serveru Ebay je možné dohledat aukci iPhonu 5S s 16GB pamětí, na kterém je Flappy Bird předinstalovaný. Zájem o přístroj mají desítky lidí, v pondělí dopoledne se dražená částka vyšplhala až na rekordních 99 tisíc USD (dva milióny korun).

Foto: otisk Twitteru

Aukce iPhonu na Ebay s předinstalovanou hrou Flappy Bird

Reklama

Výběr článků

Načítám