Hlavní obsah

Legendární Uncharted se vrací: všechny hry v jednom balíku i s českými titulky

Novinky, ryn

Stejně jako se minulý rok vytasil Microsoft s kolekcí své úspěšné série Halo, tak letos přichází Sony se svým klenotem z minulé generace konzolí - Uncharted. Vtipný dobrodruh Nathan Drake si získal srdce většiny hráčů a hráček a před vydáním čtvrtého dílu si jeho dobrodružství mohou zopakovat ostřílení veteráni a nováčci doplnit vzdělání. Jak se remaster starých dílů povedl?

Upoutávka na hru Uncharted: The Nathan Drake CollectionVideo: Naughty Dog

 
Článek

Všichni určitě znají Indiana Jonese ze stříbrného plátna nebo Laru Croft z televizních konzolí či obrazovek počítačů. Když to s Larou vypadalo nahnutě, tak přišli ostřílení tvůrci ze studia Naughty Dog a představili pohlavárům ze Sony svůj nový projekt, který by rádi realizovali. Vzhledem k jejich úspěchům se sérií Crash Bandicoot či Jak and Daxter dostali zelenou a začali vyvíjet titul, který ovlivnil celou jejich budoucnost a opět zpopularizoval dobrodružné, akční hry.

Foto: archív tvůrců

Ne vždy se všechno povede

O čem že je Uncharted?

Uncharted vypráví příběh dobrodruha a tak trochu zloděje Nathana Draka. Ten hledá jak poklad svých dávných příbuzných, tak se za nějakou tu vyšší sumičku nechává najímat zbohatlíky k získání nějakých předmětů na zakázku. Během toho všeho si však udělá hromadu nepřátel, ale zároveň i skvělých kamarádů.

Foto: archív tvůrců

Parta dobrodruhů (zleva) Sully, Nathan a Elena

Tím nejvíce sympatickým je Victor Sullivan, přezdívaný Sully. Ten je s Nathanem už od jeho divokého dětství a ve hře tak figuruje kolikrát i jako otec, ale také jako mentor. Dále je tu Nathanova Achillova pata a tou je reportérka Elena Fisher. Jelikož je Nathan docela záletník, tak se v dalších dílech objeví také božská Chloe Frazer. Tmavovlasá dobrodružka, která se nebojí rozdávat rány na potkání.

Každý z dílů zavede Nathana a jeho parťáky do nového prostředí s jiným cílem. V prvním díle se tak hráči vydají na cestu za hledáním bájného El Dorada v Jižní Americe, za to v druhém cestují od Nepálu po Himálaje k nalezení starodávného města Šambala. Třetí a poslední díl v kolekci ukáže ve vzpomínkách dospívání Nathana, ale v dospělosti hledá město Iram. To vše pro odkrytí historie, ale také pro obohacení sebe sama a svých partnerů.

Foto: archív tvůrců

Femme fatale osobně - Chloe

Zábavné pěstní souboje, logické hádanky a hromada šplhání

Základ hratelnosti tvoří střílení protivníků a prozkoumávání okolí. Při přestřelkách se hráč kryje u překážek, ale ne vždy má Nathan náboje, a tak přicházejí na řadu pěsti, pěsti, pěstičky. Uncharted se totiž vyznačuje povedeným a někdy až brutálním soubojovým systémem, kdy některá komba, která Nathan díky hráči provede, zabolí.

Foto: archív tvůrců

Nathan se rozhodně nenudí

Titul však obsahuje také adrenalinové pasáže, kdy se musí Nathan dostat například z padajícího vagónu, či v roli Eleny sestřelujete granátometem protivníky, zatímco Nathan řídí vodní skútr. Těchto pasáží je napříč sérií několik a jejich napínavost by u slabších jedinců mohla vyvolat klidně infarkt. Hlavně když po Nathanovi jde obrněný vůz s kulometem na střeše a ten musí utíkat úzkými uličkami či šplhat na úzkých okapech.

Nebylo by však správné dobrodružství jako z Indiana Jonese, kdyby hráč neřešil logické hádanky pro vstupy do chrámů či tajemných měst. Jednou například musí aktivovat symboly na podlaze v určitém pořadí či otočit sochami do správných úhlů. K řešení těchto hádanek mu většinou napoví okolí nebo informace v deníčku.

Foto: archív tvůrců

Série napříč všemi díly obsahuje infarktové okamžiky

Stále působivé, aniž by se podepsal zub času

Co však dokazuje kolekce nejvíce, je to, že Uncharted nestárne. Hra stále skvěle vypadá a je zábavná. První díl však doznal těch největších změn v grafice a modely jsou tak notně hezčí a detailnější. Stejně jako vylepšené efekty výbuchů, stínů či vyšší rozlišení textur. Navíc všechny díly nyní běží v 60 snímcích za vteřinu ve full HD rozlišení.

Foto: archív tvůrců

Panoramata, která berou dech

Veškerou tu krásu a panoramata, která místy titul vykouzlí, si nyní může hráč pořádně vyfotit pomocí foto režimu, který nabývá v komunitě za poslední roky na popularitě. Toto však nejsou všechny změny, ale kolekce obsahuje například i nové obtížnosti. Jedna doslova brutální jen pro ty nejlepší z nejlepších, ale poté také jedna lehčí, pro nováčky v sérii.

Na své si přijdou i tzv. speedrunneři, kdy lze zapnout stopky a výsledné časy pak hráč může porovnávat s kamarády či ostatními hráči. A jako třešničkou na dortu je vylepšený soundtrack, který nyní podporuje i sestavy 7.1.

Foto: archív tvůrců

Holubi vrkají, slunce zapadá

Kolekce Nathana Draka je tak ukázkovým remasterem starých dílů, kdy první díl doznal znatelnějších změn a zbylé dva vypadají i v dnešní době stále skvěle. To vše podtrhuje česká lokalizace formou titulků, která se nachází u všech dílů v kolekci. Hráči sérií nepolíbení by se tak neměli ani vteřinu rozmýšlet, protože Uncharted patří mezi to nejlepší, co se minulou generaci urodilo na konzoli PlayStation 3.

Uncharted: The Nathan Drake Collection vyšlo exkluzivně pro konzoli PlayStation 4.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám