Hlavní obsah

Koncerty v době koronaviru? Budoucnost festivalů připomíná videohru

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudebníci z celého světa řeší, jak se v době koronaviru přiblížit svým fanouškům. Řada z nich proto začala hned zkraje pandemie koncerty streamovat. Pořadatelé festivalu Rock for People nicméně nyní ukázali, že se to dá dělat ještě daleko zábavnější formou. Velké koncerty se mohou transformovat do zábavné interaktivní hry.

Rock for People In the Game byl prvním virtuálním hudebním festivalem na světěVideo: Novinky

 
Článek

„Streamování dobře fungovalo loni na jaře, kdy přišla tvrdá stopka prakticky všech kulturních akcí. Mám ale takový pocit, že se to lidem už omrzelo,“ uvedl pro Novinky.cz Michal Thomes, hlavní pořadatel Rock for People.

Podle něj totiž koncerty a festivaly nejsou pouze o účinkujících, ale především o celkové atmosféře. Lidé se zkrátka chtějí potkávat a ideálně si užít své oblíbené interprety se všemi kamarády. To ale v době koronaviru není dost dobře možné. Tedy spíše doposud nebylo…

Zavřené galerie? Virtuální výstavu si prohlédnete přímo v televizoru

Internet a PC

První virtuální festival na světě

Předminulý týden se totiž festival Rock for People In the Game uskutečnil právě ve virtuálním světě. Každý návštěvník měl vlastní postavu a mohl se volně pohybovat po celém areálu – dokonce mohli lidé i létat, aby si celý areál mohli prohlédnout z ptačí perspektivy.

Pokud se chtěli bavit s dalšími lidmi, museli se přemístit do chatovací zóny. Následně se zobrazilo nad jejich postavou malé okénko přenášející obraz z připojené webkamery. V praxi to teda skutečně vypadalo, jako kdybyste se na festivalu potkali s přáteli, jak je vidět i v úvodním videu tohoto článku. Mohli jste mluvit, pohybovat se i tančit. A dokonce nechyběl ani fotokoutek či afterparty.

„Narazili jsme na to, že proběhly nějaké koncerty jako součást her, ale že by někdo přenesl celý hudební festival do virtuálního prostředí, to tu ještě nebylo. My jsme transformovali celé reálné prostředí festivalu do virtuálního světa – máme světové prvenství,“ neskrýval své nadšení z úspěšně proběhlé akce Thomes.

Jak natáčet a streamovat videa

Internet a PC

Skutečný festival je naplánován také

Festival Rock for People In the Game byl určen pro 1500 lidí a probíhal ve dvou virtuálních světech naráz. Zahrála britská kapela Nothing But Thieves či česká písničkářka Amelie Siba, některé koncerty nicméně nebyly přenášeny živě, ale pouze ze záznamu – to byl i případ kapely Missio, písničkáře a rappera KennyHooply či indie rockerů I Love You Honey Bunny.

Thomes věří, že první český virtuální festival byl jen špičkou ledovce a že podobné akce se budou ve virtuálním prostředí konat napříč celým světem. Skutečný festival Rock for People je prozatím plánován na 10. až 12. června v královéhradeckém Festivalparku. Zda se skutečně bude konat, však bude jasné až podle aktuální koronavirové situace.

Reklama

Související články

GLOSA: Divadlo bez diváků není divadlem

Částečné rozvolnění podmínek, za nichž lze provozovat divadlo v době pandemie, přimělo několik scén uvést premiéry formou streamovaného přenosu z prázdného...

Pokus o koncert skupiny ABBA

Pokusit se pozvat legendární švédskou popovou čtveřici ABBA na italský Sanremo Music Festival a ubytovat diváky na lodi. To jsou plány organizátorů největší...

Výběr článků

Načítám