Hlavní obsah

Jak surfovat na internetu příjemněji a bezpečněji

Právo, Michal Němejc

Většina uživatelů internetu používá k prohlížení internetových stránek Internet Explorer, který je součástí Windows a tudíž po nainstalování operačního systému lze ihned surfovat po celosvětové síti. Internet Explorer však není jediným a zdaleka ne nejlepším internetovým prohlížečem, neboť k dokonalosti má ještě hodně daleko.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy
Článek

Jeho konkurenti nabízí nejen komfortnější ovládání, ale také řadu užitečných funkcí navíc. Nehledě na to, že při používání alternativních prohlížečů je daleko menší pravděpodobnost, že při surfovaní se do počítače dostane různá elektronická havěť, mezi kterou patří např. různé reklamní aplikace, špehovací software či dokonce viry. Důvodem je, že tvůrci těchto škodlivých programů se zaměřují zejména na Internet Explorer, který je nejrozšířenější. Navíc s alternativními prohlížeči lze mít surfování po internetu více pod kontrolou.

Mezi trojici nejpovedenějších alternativních prohlížečů, které lze používat zcela zdarma a přitom uživatele neobtěžují reklamou, patří především FireFox, Maxthon a AvantBrowser. První z nich je postaven na jádře Mozilla, zbylé dva používají jádro Internet Exploreru a tudíž si můžete být jisti, že všechny webové stránky v nich budou vypadat úplně stejně jako při prohlížení v samotném Internet Exploreru. Oproti němu jsou však všechny tři prohlížeče o veliký kus napřed a dokáží tak výrazně zpříjemnit práci s internetem.

Zcela jiný styl prohlížení

Hlavním vylepšením oproti Internet Exploreru je odlišný způsob prohlížení webových stránek. Každá nová stránka se totiž neotevírá v novém okně, ale pouze jako záložka v rámci samotného prohlížeče. Díky tomu je prohlížení internetu daleko rychlejší a komfortnější. Zároveň uživatel získá pouhým pohledem přehled o tom, kolik a jaké webové stránky má otevřeny.

Tento způsob prohlížení usnadňuje práci s více stránkami současně a navíc umožňuje nahrávat nové stránky na pozadí a prohlédnout si je později. Uživatelé připojující se na internet prostřednictvím modemu, kteří platí za každou minutu připojení, tak mohou dokonce ušetřit a nemusí si přitom každou stránku zdlouhavě ukládat do počítače.

Když reklama obtěžuje

Tím však možnosti alternativních prohlížečů zdaleka nekončí. Ty dále umožňují blokovat vyskakující pop-up okna nebo jedním kliknutím vypnout obrázky, zvuky, videa, či dokonce ActiveX komponenty, skripty a Javu. Díky tomu lze surfovat bezpečněji. FireFox uživatele dokonce sám upozorní na to, že do počítače se chce dostat škodlivá aplikace. Prohlížeče Maxthon a AvantBrowser zase nabízí propracované blokování reklamních bannerů, které zpomalují načítání stránek.

Součástí prohlížečů je speciální lišta, ze které lze snadno a pohodlně hledat v internetových vyhledávačích. Navíc všechny tři dokáží barevně zvýraznit nalezené výrazy přímo na webové stránce. Samozřejmostí je i podpora skinů, díky čemuž si lze vybrat jeden z mnoha vzhledů prohlížeče, které jsou k nalezení na domovských stránkách jednotlivých programů.

Chrání vaše soukromí

Velký důraz je také kladen na soukromí uživatele a tudíž prohlížeče umí pohodlně a jedním kliknutím smazat historii navštívených stránek, informace z formulářů, uložená hesla, či dočasné soubory.

Alternativní prohlížeče nabízí také komfortnější správu oblíbených položek (tzv. bookmarků), jež lze fulltextově prohledávat a navíc tématicky příbuzné stránky řadit do tzv. skupin. Po kliknutí na vybranou skupinu se pak automaticky v prohlížeči otevřou všechny stránky v ní obsažené a není třeba zadávat do prohlížeče adresu každé z nich zvlášť.

Stačí si jen vybrat

Všechny tři prohlížeče jsou si velmi podobné filosofií ovládání i rozsahem funkcí. Přesto však u každého z nich lze najít něco, co ostatní nemají. FireFox je vybaven speciálním download managerem, který usnadní stahování souborů z internetu. Maxthon zase nabízí funkci zoom, která dokáže zvětšit či zmenšit nejen velikost písma na stránce, ale celou stránku včetně všech grafických objektů.

Někomu se může hodit i automatické rolování vybrané webové stránky, u kterého si lze zvolit jednu ze tří rychlostí. Oba prohlížeče postavené na jádře Internet Exploreru také dokáží po pádu programu automaticky otevřít všechny naposledy zobrazené stránky.

FireFox, Maxthon i AvantBrowser jsou lokalizovány do češtiny a tak už nic nebrání v tom přestat používat těžkopádný Internet Explorer a začít surfovat na internetu pohodlněji. Ne nadarmo se říká, že každý, kdo vyzkouší jeden z těchto prohlížečů, už se nebude chtít k Internetu Exploreru vrátit.

Anketa

Jaký prohlížeč používáte vy?
Internet Explorer
8,6 %
Mozilla
11,3 %
Opera
5,4 %
Mozilla FireFox
65,3 %
AvantBrowser
3,3 %
Maxthon (MyIE2)
3,8 %
Jiný
2,3 %
Celkem hlasovalo 5753 čtenářů.

Vyzkoušejte si sami

Velikost: 996 KB

Velikost: 1,68 MB

Velikost: 4,66 MB

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám