Hlavní obsah

Hackerem ve 14 letech. Mladík popsal, jak vydělává desítky tisíc korun týdně

Novinky, lez

Počítačově velmi schopní teenageři přišli na zajímavý způsob, jak si finančně přilepšit. Ve velkém kradou a prodávají uživatelské účty ze hry Fortnite. Díky tomu si přijdou každý týden na desítky tisíc korun. Rozkrýt fungování černého trhu s kradenými herními účty se podařilo serveru BBC.

Upoutávka na hru Fortnite Battle RoyaleVideo: archív tvůrců

 
Článek

Fortnite je k dispozici pro počítače, televizní konzole i chytré telefony a počítačové tablety. Stahovat jej je možné zdarma. Hráči si mohou, stejně jako v dalších bezplatných titulech, připlatit za některé vychytávky. Platí se například za jiné vzhledy postav, odlišné výbavy apod.

A za zmiňovaná vylepšení jsou ochotni zaplatit i velmi vysoké částky, klidně i tisíce korun každý měsíc. Koneckonců studio Epic Games si jen díky titulu Fortnite – a díky zájmu lidí – přišli na 67 miliard korun. [celá zpráva]

Sám byl okraden. Pak začal škodit

Právě toho jsou si vědomi i hackeři, kteří se na kradení takových herních účtů soustředí. Často jde o teenagery, kterým nebylo ještě ani 14 let. To je i případ britského počítačového piráta, kterého se podařilo BBC vypátrat a přesvědčit k anonymnímu rozhovoru.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fortnite

„Nejprve jsem hrál poctivě, ale pak jsem o svůj účet přišel. Investoval jsem do něj stovky liber a najednou byl pryč, ze dne na den,“ podělil se o svou zkušenost britský hacker.

Po trpké zkušenosti se začal zajímat o to, jak by si mohl takový kradený účet opatřit sám. „Oslovil mě jeden kluk na Twitteru a nabídl mi za necelou libru účet, který měl daleko větší hodnotu. Neváhal jsem a koupil jej,“ prohlásil mladík.

Slovo dalo slovo a následně se seznámil s týmem, který se na krádeže účtů specializuje. „Ti mi ukázali, co a jak mám dělat. Netrvalo dlouho a stal jsem se také členem týmu,“ konstatoval teprve 14letý hacker.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fortnite

Hackeři operují celosvětově

Podle něj jsou v týmu desítky stejně starých dětí. Podobných hackerských uskupení přitom existuje daleko více a operují napříč celým světem. Ti nejlepší si prý přijdou klidně i na tisíc liber týdně, tedy v přepočtu na bezmála 30 000 korun.

Mladík přitom serveru BBC poskytl screenshoty svých PayPal účtů a bitcoinových peněženek, aby dokázal, že si nevymýšlí.

O hře Fortnite

V titulu Fortnite Battle Royale se hráči převtělí do role přeživších, kteří v postapokalyptickém světě bojují o své místo pod sluncem s ostatními hráči. Vyhrává ten, kdo zůstane jako poslední stát na nohou. Hrát je přitom možné i v týmech.

Ještě před koncem loňského roku se tvůrci pochlubili tím, že titul Fortnite má 200 milionů registrovaných uživatelů. Pravidelně hraje přitom na 80 milionů lidí, což je úctyhodný výsledek.

Zástupci společnosti Epic Games jsou si problémů s hackery vědomi a neustále se snaží proti takovým nekalým aktivitám bojovat. Uživatele neustále upozorňují na to, aby používali dvoufaktorovou autorizaci a nikomu neprozrazovali své heslo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám