Hlavní obsah

Cyberpunk 2077 poběží i na starších počítačích, hráči ale potřebují SSD

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nároky moderních her se neustále zvyšují. Neplatí to přitom pouze o grafických kartách a procesorech, ale také o datových úložištích. Tvůrci titulu Cyberpunk 2077 například nyní vzkázali, že si lidé bez SSD příliš dobře nezahrají. Klasické pevné disky (HDD) jsou dovoleny pouze v minimální hardwarové konfiguraci.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Cyberpunk 2077

Článek

Cyberpunk 2077 vyjde po několika odkladech 10. prosince. Platí to přitom nejen o PC verzi, ale také o variantách pro televizní konzole aktuální i nové generace, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S a Xbox Series X.

Keanu Reeves dorazí později. Titul Cyberpunk 2077 se opět odkládá

Hry a herní systémy

Zatímco majitelé televizních konzolí nemusí prakticky nic řešit, hráči u PC musí zkontrolovat, zda je jejich sestava pro nový titul dostatečně výkonná. Naštěstí hardwarové požadavky nejsou nijak přemrštěné, a tak půjde hra rozjet i na několik let starých sestavách, jak je patrné z tabulek níže.

Někteří hráči patrně zbystří tedy jen při pohledu na požadavky na úložný prostor. Hra si uzme z disku 70 GB a výrobce sice vysloveně nezakazuje klasické pevné disky, ale i v minimálních požadavcích uvádí SSD jako „doporučené“:

Minimální požadavky:
Operační systém: Windows 7 64bit či Windows 10 64bit
Procesor: Intel Core i5-3570K nebo AMD FX-8310
Grafická karta: Nvidia GTX 780 3 GB nebo AMD Radeon RX 470
Paměť RAM: 8 GB
Místo na disku: 70 GB (doporučeno SSD)
Doporučené požadavky:
Operační systém: Windows 10 64bit
Procesor: Intel Core i7-4790 nebo AMD Ryzen 3 3200G
Grafická karta: Nvidia GTX 1060 6 GB nebo AMD Radeon R9 Fury
Paměť RAM: 12 GB
Místo na disku: 70 GB na SSD

Nová generace her

Cyberpunk 2077 není první hrou, která SSD jednotky vyžaduje. Například tvůrci World of Warcraft: Shadowlands avizovali již v září, že pro jejich titul budou rychlejší datová úložiště bez pohyblivých částí zapotřebí i v případě základní konfigurace. S pomalejším pevným diskem tedy hra nebude pravděpodobně fungovat korektně, nebo dokonce vůbec.

Ukázka ze hry World of Warcraft: ShadowlandsVideo: archív tvůrců

SSD jednotky neobsahují žádné pohyblivé součástky, díky čemuž jsou proti klasickým diskům daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání souborů i při spouštění počítače. Prakticky všechny modely jsou navíc zcela tiché. Nezvyšují tak zbytečně hluk uvnitř skříně na rozdíl od pevných disků, které v některých případech bývají nejhlučnější součástkou počítače.

Těmto rychlým datovým úložištím nicméně bývá často vyčítáno, že nabízí nedostatečnou kapacitu. V tomto ohledu jsou na tom klasické pevné disky daleko lépe, při stejné cenovce nabízejí mnohonásobně větší úložný prostor.

A právě proto si hráči často pořizovali rychlé SSD jen pro chod operačního systému a zbylá data – včetně her – ukládali na klasický pevný disk. S novou generací her to ale patrně možné nebude.

Bez rychlých SSD to nepůjde. Tvůrci her je považují za nutnost

Hardware

O hře Cyberpunk 2077

Titul Cyberpunk 2077 se inspiruje knihami Williama Gibsona, filmy Blade Runner či japonským anime megafilmem Ghost in the Shell či hrou Deus Ex. Jelikož ale hra vychází hlavně z pera tvůrců hry Cyberpunk, kde lze vytvořit jakoukoliv postavu, tak i tento díl zprostředkuje hráčům stejné možnosti.

Zajímavostí je, že každé rozhodnutí – od schopností, implantátů až po podobu samotné postavy – bude ovlivňovat hlavní příběh. Tvůrci také prozradili, že Cyberpunk 2077 se bude odehrávat po celém světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám