Hlavní obsah

Absolutní rekord videoherního světa. Super Mario se prodal v aukci za miliony

Novinky, abr

Minulý týden se konala aukce prostřednictvím online aukční síně Heritage Auctions o sběratelský titul Super Mario Bros. 3. I díky tomu, že byla více než tři dekády stará hra stále ještě v originálním balení, vydražila se nakonec za rekordní sumu 156 000 USD, tedy v přepočtu 3,5 milionu korun. Takovou částku v minulosti ještě nikdo za videohru nezaplatil.

Foto: archív tvůrců

Super Mario Bros. 3

Článek

Utržená suma je tak vysoká, neboť jde o unikátní sběratelský kousek. Jak upozornili pracovníci Heritage Auctions, originálně zabalená krabička má v levé části obalu nápis Bros., který zakrývá jednu z bílých rukavic Maria. Právě tato verze je mezi sběrateli považována za nejvzácnější.

„Původní majitel strávil několik let hledáním takového unikátu,“ prohlásili pracovníci aukční síně. Vyvolávací cena byla přitom původně 62 500 USD (1,39 milionu korun), nakonec byla ale výsledná cena v dražbě výrazně vyšší.

Nový majitel nicméně zůstal v anonymitě. Pikantní na tom je, že si patrně vydraženou hru nikdy nezahraje. Pokud by neznámý dražitel hru vybalil, rázem by srazil cenu na zlomek milionové sumy. S největší pravděpodobností tedy tato nejcennější hra současnosti skončí někde ve vitríně nebo v trezoru. Alespoň do té doby, než se tento slavný titul výherce aukce rozhodne znovu prodat.

Nejhorší hra všech dob znovu ožije na filmových plátnech

Hry a herní systémy

Předchozí titul držel také Mario

To, že se sběratelské hry v prvotřídním stavu prodávají za miliony korun, není nijak výjimečné. Předchozí rekord držel první díl Super Mario Bros. z roku 1985. Ten se letos v létě vydražil za úctyhodných 114 tisíc dolarů, tedy v přepočtu za více než 2,6 milionu korun.

Super Mario Bros. je bezesporu jednou z nejvýznamnějších her v historii. V devadesátých letech pomohl právě tento titul opět nastartovat trh s videohrami a zvýšit zájem lidí o televizní konzole.

Foto: repro Heritage Auctions

Dražený titul Super Mario Bros. z roku 1985.

Po celém světě se prodalo sice „jen“ 40 milionů kopií, což na současné bestsellery nestačí, na druhou stranu po připočítání všech variací, vycházejících v podstatě až doposud, bude celkové číslo daleko větší. Na světě není mnoho lidí, kteří by o instalatérovi Mariovi neslyšeli.

Připomenout si ty nejzajímavější tituly minulého století můžete v našem dřívějším článku:

Pac-Man či Super Mario. Legendární hry minulého století

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám