Hlavní obsah

Hrej a neplať 26/2003: První česká ponorka!

Novinky, Ondřej Pohl

Prázdniny a dovolené už jsou za dveřmi, což jistě znamená, že máte spoustu času na počítačovou zábavu, jejíž součástí se mohou stát i dnešní tři hry zdarma: česká Ponorka, japonská střílečka a něco originálního na závěr.

Foto: Milan Turek

Hlavní budova Městských muzeí Žitavy

Článek

Ponorka

Ponorka je česká amatérská freeware hra. Říkám to hned nad začátku, protože pak by někteří jedinci mohli být zklamáni tím, že je myšlenkově a graficky docela jednoduchá, což ji však rozhodně neubírá na zábavnosti.

Princip hraní je jednoduchý po obrazovce pluje zleva doprava malá ponorka, přičemž vy coby její kapitán nemůžete ovlivnit její směr a rychlost, ale pouze zbraňové systémy a to tak, abyste nenarazili do barelů naskládaných na dně moře, respektive při spodním okraji monitoru.

Zní to sice složitě, ale když zkusíte párkrát použít minu (mezerník - ničí vše pod vámi) a torpédo (Ctrl - odstraní barel před stojící v cestě), bude vám vše velmi záhy jasné a kdyby ne, je tu názorný manuál v češtině.

Verdikt jsem v podstatě vyřkl již v úvodu, a proto mohou všichni nenároční pařani a pařanky začít stahovat.

DOWNLOAD, homepage, 3.3 MB, 7/10

Die Slave

Z naší malé české zemičky se ve druhé hře přeneseme opět až na dálný východ, protože co by to bylo za Hrej a neplať, kdyby v něm chyběla japonská hra. Ani tentokráte originalitou příliš neoplývá, je to totiž klasická vesmírná střílečka, jakých tu byly už tisíce a tisíce ještě budou a pokud to ve (hlavně psychickém) zdraví přežiji, pak vám o každé z nich řeknu.

A jako vždy zde musím nějak zaplnit pár řádků, což obvykle dělám tak, že píši, že nevím, o čem psát, protože tyhle ty japonské vesmírné střílečky jsou podobny jako vejce vejci a já bych mohl jen kopírovat texty ze svých předešlých recenzí. Proto jen ve stručnosti, čím hra vybočuje z obvyklého průměru: v první řadě je to zejména obtížnost. Životů sice máte poměrně dost, ale o to snáze o ně přijdete, takže větší postup ve hře vyžaduje docela intenzivní trénink.

Jestli se ještě najde někdo takový, kdo by si nebyl příliš jist s ovládáním, pak ať zví, že všechny japonské hry používají ke střelbě písmeno Y(Z), C zde pak spouští jakousi speciální funkci štítu.

DOWNLOAD, homepage, 17.3 MB, 5/10

The Line

Pokud jste tak jako já znechuceni mírou neoriginality předchozí hry, pak se na chvíli zastavte a věnujte svoji pozornost projektu The Line. Rozhodně nebudete zklamáni.

Jak již název napovídá, hlavním hrdinou je zde čára, tenká žlutá čára táhnoucí se prostředkem malého okýnka uprostřed obrazovky, která pomalu ale jistě z levého kraje uhořívá. Vy ovládáte malého panáčka, se kterým se tomuto ubývání snažíte za každou cenu utéct, ale abyste to neměli tak jednoduché, staví se vám do cesty různá monstra. Prvního z nich, které se vás snaží sežrat se jednoduše zbavíte stisknutím Shiftu, pokud na vás letí velký žlutý blesk, pak mu můžete uhnout na druhou stranu linku podržením Ctrl.

A to je vše. Vypadá to jednoduše, ale vězte, že jakmile se sejdou tato všechna tři nebezpečí pohromadě, máte o zábavu jistojistě postaráno.

Poznámka: autoři her v poslední době nějak zapomínají přibalovat ke svým produktům jednu důležitou knihovnu a to CNCS32.DLL. Pokud by vám chyběla, pak si ji můžete stáhnout odsud a uložit do adresáře se hrou.

DOWNLOAD, homepage, 0.8 MB, 8/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek

Reklama

Související články

Hrej a neplať 22/2003: Opravdu zvrhlý díl

Hrou dnešního týdne je bezesporu ta nejzvrhlejší hra, jaká je na české freewarové scéně k nalezení: Život není krásný. A na uklidnění tady mám jeden povedený...

Hrej a neplať 23/2003: Kachní sněhová válka

Léto pomalu začíná, ale jen blázen by se vydával do přírody, když si může užít všech dobrodružství u dalších třech nových her zdarma. Dnes je tu máme japonskou...

Výběr článků

Načítám