Hlavní obsah

Hitachi uvedla nejrychlejšího robota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská společnost Hitachi uvedla svého prvního humanoidního robota. Produkt nazvaný Emiew bude konkurovat podobným produktům z dílen Honda (Asimo) a Sony (Qrio).

Foto: statutární město Karviná

Primátor Jan Wolf (ČSSD) představuje projekt "Karviná všemi deseti".

Článek

Robot Emiew je 1,3m vysoký a podle společnosti Hitachi vůbec nejrychleji se pohybující humanoidní robot, který urazí vzdálenost až 6km za hodinu. Jeho váha činí 70kg.

Vestavěný počítač obsahuje procesor Intel Pentium III a dva pomocné SH-4 čipy, které se starají o pohyb přístroje. Další DSP procesor slouží k rozpoznávání hlasu.

Na tiskové konferenci v Japonsku byli představeni dva zástupci rodiny Emiew, roboti Paul a Chum. Příčinou jejich rychlého pohybu je užití dvou kol namísto mechanických nohou.

Anketa
Koupili byste si podobného domácího robota, který by byl vaším společníkem?
Hlasujte v anketě pod článkem

Na otázku, proč nemají humanoidní roboti nohy jako jejich lidské vzory, Toshihiko Horiuchi z vývojového oddělení Hitachi odpověděl: "Chtěli jsme vytvořit robota, který bude žít a koexistovat s lidmi. Chceme také aby byl pro lidi užitečný. Pokud se ale bude pohybovat pomaleji než oni, pak bude mnoho jeho uživatelů zklamáno."

Konkurenční přístroje vytvořené společnostmi Sony a Honda jsou humanoidními roboty, kteří mají za úkol demonstrovat současný počítačový výkon.

Například Qrio je schopný zpívat, běhat či tančit a ještě před několika měsíci byl nejrychlejším robotem světa, který k pohybu užíval nohou. O toto prvenství byl připraven Asimem, jenž je podle svých tvůrců zhruba čtyřikrát rychlejší než Qrio s maximální rychlostí 3km/h.

V roce 2007 se předpokládá, že bude v domácnostech kolem 2,5 miliónů robotů určených k zábavě. Dnes jich je zhruba 137 000.

Ke konci roku 2007 a počátkem 2008 se má v domácnostech pohybovat přes 4,1 miliónů robotů, kdy někteří z nich budou vykonávat i určité domácí práce, sdělila pro BBC společnost International Federation of Robotics.

Anketa

Koupili byste si podobného domácího robota, který by byl vaším společníkem?
Ano
28,6 %
Možná ano
12,6 %
Nevím k čemu by byl dobrý
38,4 %
Spíše ne
5,3 %
Ne, je to zbytečnost
15,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 419 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám