Hlavní obsah

Hitachi uvádí nejrychlejší pevný disk pro notebooky

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Hitachi, která nedávno odkoupila diskovou divizi od IBM, představila dva nové pevné disky určené pro přenosné počítače. První z nich nabízí díky 7200 otáčkám za minutu vysokou rychlost a druhý kapacitu až 80 GB.

Foto: Archív MJVM

V dobrém i ve zlém, dokud nás smrt nerozdělí...

Článek

O tom, že pevný disk již nemusí být největší brzdou výkonu notebooků oproti stolním počítačům, svědčí uvedení disku Hitachi Travelstar 7K60, který je prvním 2,5" diskem na světě s rychlostí otáčení ploten 7200 ot./min. Díky tomu se výkon tohoto disku velmi blíží výkonu pevných disků u stolních počítačů. Podle Hitachi by spotřeba nových disků měla odpovídat diskům s 5400 ot./min., které se v současné době montují do nejvýkonnějších notebooků. Kapacita nejvýkonnějšího disku pro přenosné počítače je 60 GB a průměrná přístupová doba činí 10 ms. Nový disk se poprvé objeví v noteboocích IBM ThinkPad.

Druhou novinkou je disk Hitachi Travelstar 5K80, který sice nabízí rychlost otáčení ploten jen 5400 ot./min., ale zato bude k dispozici v kapacitách 20, 40, 60 a velice slušných 80 GB. Průměrná přístupová doba činí 12 ms.

Podrobné technické parametry obou disků jsou k dispozici v tiskové zprávě.

Reklama

Související témata:

Související články

Intel uvede nové Celerony 2,5 a 2,6 GHz

Přestože společnost Intel snížila ceny svých procesorů Celeron teprve nedávno, již nyní plánuje další slevy, a to konkrétně na 25. května. Brzy poté se totiž...

Apple představila tři nové počítače eMac

Společnost Apple rozšířila svou nabídku počítačů eMac o tři nové modely, jejichž cena začíná na $799. Všechny jsou vybaveny 17" CRT monitorem a procesory...

Výběr článků

Načítám