Hlavní obsah

Xiaomi ukázalo svůj první notebook. Je tenký jako tablet

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská společnost Xiaomi odhalila v noci ze středy na čtvrtek svůj první notebook. Model zvaný Mi Notebook Air se bude vyrábět ve dvou různých provedeních, která se budou lišit velikostí displeje i výkonem. V obou případech přitom novinka bude lákat na extrémně tenký profil – směle se může svou tloušťkou měřit s počítačovými tablety.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Notebook Air

Článek

Základ nabídky bude tvořit menší Mi Notebook Air, který bude vybaven 12,5palcovým displejem s rozlišením Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. Ten dostal do vínku procesor Intel Core M3 a integrovanou grafickou kartu.

Dostatek výkonu pro chod operačního systému Windows 10 pak zajišťují 4 GB operační paměti. Pro uložení dat je pak k dispozici 128GB SSD jednotka. Laptop má nicméně ještě jednu šachtu volnou, aby bylo možné připojit i druhý disk.

Výdrž až 11,5 hodiny 

Všechny tyto součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou 12,9 mm a hmotností 1,07 kg. Kompaktním rozměrům samozřejmě musela ustoupit DVD mechanika, jak už to u moderních laptopů bývá.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Notebook Air

Ve výbavě tohoto stroje samozřejmě nechybí ani bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth, stejně jako integrovaná webkamera s rozlišením 1 MPx. Výrobce slibuje výdrž 11,5 hodiny.

Druhá, větší verze bude lákat na displej s úhlopříčkou 13,3 palce, který rovněž nabídne rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Tento stroj má k dispozici výkonnější procesor Intel Core i5, dedikovanou grafickou kartu Nvidia GeForce 940MX, 8 GB operační paměti a 256GB SSD jednotku. Opět nechybí volný slot pro vložení druhého disku.

Tenčí než MacBook Air 

Hmotnost činí v případě větší varianty 1,28 kg. Mírně narostla také tloušťka, a to na 14,8 mm. Zástupci společnosti Xiaomi během slavnostního odhalení nicméně zdůraznili, že větší Mi Notebook Air je stále tenčí než konkurence od Applu. Naráželi patrně na MacBook Air, který je aktuálně nejtenčím laptopem v portfoliu amerického počítačového gigantu – jeho tloušťka je 1,7 cm.

Foto: Apple

Nový MacBook Air

Výdrž větší novinky klesla kvůli použití výkonnějších součástek na 9,5 hodiny. Výrobce nicméně tvrdí, že na 50% kapacitu se baterie nabije za pouhou půlhodinu.

Oba notebooky se budou prodávat ve stříbrném a zlatém provedení. Zástupci společnosti Xiaomi nicméně potvrdili dostupnost zatím pouze pro čínský trh. Zda se Mi Notebook Air bude nabízet i v Evropě, potažmo v České republice, tak zatím není jasné.

Otazník visí také nad případnou prodejní cenou novinek.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Notebook Air

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám