Hlavní obsah

Xbox One již patří minulosti

Starší konzole ze série Xbox One nejsou k mání v obchodech již několik měsíců. Oficiální ukončení výroby ale Microsoft oficiálně potvrdil až letos. Zástupci amerického softwarového gigantu zároveň přiznali, že se Xbox One nevyrábí již od roku 2020.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

 
Článek

„Chtěli jsme se plně soustředit na produkci nových herních systémů Xbox Series S|X, proto jsme zastavili výrobu všech konzolí Xbox One již na konci roku 2020,“ stojí v prohlášení Microsoftu.

Přestože se o ukončení výroby spekulovalo již během loňského roku, oficiálně to americký softwarový gigant potvrdil až nyní, jak upozornil server The Verge.

V každém případě to byl od Microsoftu evidentně dobrý tah. Z konzolí nové generace je totiž v obchodech k mání pouze jeho model Series S, konkurenční PlayStationy 5 jsou podobně jako Xbox Series X beznadějně vyprodané již více než rok.

Foto: archív výrobce

Xbox One S

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Právě kvůli nedostatku dílů pro PlayStationy 5 se dokonce Sony odhodlalo prodloužit výrobu starší čtyřky, která je na pultech obchodů již od roku 2013. Původně se měly výrobní linky s PlayStationem 4 zastavit již v loňském roce. Sony se ale podle agentury Reuters rozhodlo ve výrobě pokračovat i nadále. Čtyřka je totiž na rozdíl od pětky v obchodech k mání stále a její prodeje neustále rostou.

Dáno to může být i atraktivnější cenovkou, čtyřka se dá v obchodech sehnat za 7990 Kč, případně v setu se třemi hrami za 9190 Kč. PlayStation 5 proti tomu vyjde případné zájemce na 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak na 10 790 Kč.

PlayStation 4 se bude vyrábět i nadále. Kvůli vyprodané pětce

Hardware

Celá řada herních tvůrců navíc stále ještě nové tituly nabízí jak pro PlayStation 5, tak i pro starší čtyřku. Vzhledem k tomu tak může být nákup PlayStationu 4 pro řadu uživatelů atraktivním řešením, když pětka na pultech obchodů chybí.

Pro úplnost dodejme, že konkurenční Xbox Series X vyjde případné zájemce na 13 499 Kč. Odlehčený model Series S pak stojí 7999 Kč.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám