Hlavní obsah

Vynalezl mikročip a stál u zrodu Intelu. Robert Noyce byl jedním z otců počítačového světa

Washington

Od digitálních hodinek a kalkulaček přes mobilní telefony a digitální fotoaparáty až po počítače a složité lékařské či letecké přístroje – tam všude se používají mikročipy neboli integrované obvody. První mikročip vynalezli nezávisle na sobě dva Američané – Jack Kilby a Robert Noyce, od jehož narození uplynulo 12. prosince 90 let a který byl rovněž spoluzakladatelem společnosti Intel.

Foto: Profimedia.cz

Robert Noyce na archivním snímku

Článek

Svůj integrovaný obvod si nechal Noyce patentovat v červenci 1959, pár měsíců poté, co první mikročip představil v roce 1958 Kilby.

Jenže zatímco ten Kilbyův byla malá skleněná destička s nedbale přilepeným plátkem germania, Noyce použil levný křemík, což byl důležitý předpoklad pro pozdější masovou výrobu. Právní bitva o patenty mezi nimi nakonec skončila smírem a revoluce v počítačových technologiích mohla vypuknout.

Foto: Intel

Robert Noyce

Robert Noyce získal v roce 1953 doktorát z fyziky na Massachusettském technickém institutu. Poté pracoval tři roky jako vývojář u firmy Philco ve Filadelfii, než se připojil k týmu Williama Shockleyho, spoluvynálezce tranzistoru. Od něj po roce odešel a spoluzaložil společnost Fairchild Semiconductor.

Tu opustil v roce 1968 s Gordonem Moorem, aby vytvořili firmu Intel. Právě tento podnik je dnes největším producentem počítačových čipů na světě. Procesory tohoto výrobce nalezneme v klasických počítačích, noteboocích, tabletech, ale například i v některých chytrých telefonech a systémech pro chytré domácnosti.

V Intelu pracoval Noyce až do konce svého života. Zemřel 3. června 1990 ve věku 62 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám