Hlavní obsah

Total HD má ukončit souboj optických disků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci mediální společnosti Warner Brothers představí v rámci veletrhu CES nový formát optických disků - takzvaný Total HD nosič. Disk je kompatibilní jak s přehrávači Blu-ray tak HD DVD.

Článek

Média formátu Blu-ray a HD DVD shodně pracují s laserem o vlnové délce 405 nm, jímž lze ze záznamových vrtev číst data. Nekompatibilita obou disků tedy nespočívá v odlišné vlnové délce, ale v tom, že Blu-ray systémy ukládají data do hloubky 0,1 mm pod povrch nosiče, HD DVD šestkrát hlouběji (0,6 mm).

Inženýři z Warner Bros. vyvinuli disk, který obsahuje jak Blu-ray vrstvu - tedy laser se od ní odráží, ale tato vrstva je navíc také propustná pro laser z HD DVD přehrávačů. Ty pak Blu-ray vrstvu ignorují a odráží se od HD DVD ekvivalentu.

Teoreticky by na takovémto nosiči mohla být i DVD vrstva - byla by umístěna na protilehlé straně nosiče.

Zástupci uskupení Time Warner, jehož divizí je Warner Bros, se domnívají, že Total HD je mnohem lepším řešením pro zákazníky než vývoj multiformátových přehrávačů. Ty jsou již nicméně na světě - první z nich představila společnost LG Electronics. [celá zpráva]

Systém se má objevit na prodejních pultech v prvním kvartálu tohoto roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám