Hlavní obsah

Seniorům bude pomáhat robotický lékař

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čínském Šen-čenu se v minulých dnech konala konference Intel Developer Forum, na které bylo k vidění hned několik zajímavých technologických novinek. Největší pozornost ale budil robot, který bude seniorům v domácnostech nahrazovat lékaře. Tento humanoidní stroj se dokonce již testuje v prvních čínských domácnostech.

Foto: archív výrobce

Prototyp robotického lékaře

Článek

Robot na první pohled vypadá jako přerostlá hračka, ve skutečnosti ale toho umí opravdu hodně. S uživatelem dovede komunikovat, umí se pohybovat a v případě potřeby dokáže poskytnout i první pomoc. Pokud by na to nestačil, může automaticky přivolat skutečné zdravotníky.

Unikátní humanoid využívá technologii RealSense. Jde o technologii, kterou jsou v dnešní době vybaveny už některé počítače a tablety, aby se daly ovládat bezdotykově. U robota ale slouží tato speciální kamera v podstatě jako lidské oči, stroj tedy dokáže identifikovat svého pána, vidí, jestli nepotřebuje pomoc, a zároveň dokáže rozpoznat i jeho náladu.

Péče o zdraví a péče o seniory vytvářejí silnou poptávku po domácím robotickém řešení.
Song Jiqiang, ředitel čínské pobočky Intelu

Za vývojem robota stojí firma Intel Labs China, která věří, že novinka najde uplatnění v běžných domácnostech. „Zaměřili jsme se na vývoj autonomních robotů poskytujících služby a průběžně vyvíjíme klíčové technologie autonomní navigace, perceptivní kognice, osobní interakce a bezpečnostní kontroly. Péče o zdraví a péče o seniory jsou významné společenské oblasti a vytvářejí silnou tržní poptávku po domácím robotickém řešení,“ prohlásil Song Jiqiang, ředitel čínské pobočky Intelu.

Na projektu robotických lékařů se nicméně podílí také podnik Meridian. Ten bude odpovědný za sběr a analýzu uživatelských dat, zajištění relevantních aplikací a služeb pro uživatele během testování a za zlepšování funkcí na základě zpětné vazby uživatelů.

„Je zásadní a naléhavé tlačit na reformu zdravotnických služeb postavených na bázi internetu a internetu věcí. Výzkumný prototyp robotického domácího lékaře je schopen přirozené interakce s uživateli, zároveň dokáže nabídnout pomoc starším lidem, kteří mají problémy s používáním chytrých zařízení typu mobilních telefonů nebo tabletů,“ uvedl Yu Zhong, zakladatel a šéf společnosti Meridian.

Analýza vývoje zdravotního stavu

Ten zároveň přiblížil, že robotické řešení bude nejen sledovat aktuální zdravotní stav uživatele, ale také v dlouhodobém horizontu vytvářet přesnou analýzu o jeho vývoji. „Prototyp robota propojuje cloudovou službu pro zpracování velkých dat s robotickou platformou a tím nabízí skutečně komplexní řešení zdravotní péče,“ doplnil Zhong.

Prototypy prvních robotů se již nyní testují ve vybraných čínských domácnostech. Právě testy ukážou, jak je nová technologie skutečně připravena na reálné použití a v jakém časovém horizontu by se mohli robotičtí lékaři objevit na pultech obchodů.

Co robotický lékař dokáže?

Interakce mezi lidmi a roboty: robot je vybaven funkcí rozpoznání hlasu. Může tedy s uživatelem konverzovat a každý den se jej ptát, jak se mu daří. Je osazen dvěma displeji, které pomáhají při konzultacích nebo názorných ukázkách.

Mobilní čidla a ovládání robota: díky kontrole čidly a kognitivní schopnosti výzkumný prototyp „ožívá“ a může se v domě pohybovat samostatně.

Lokace uživatele díky strojovému vidění: díky technologii Intel® RealSense™ se prototyp robota dokáže pohybovat před uživatelem a umí implementovat různé zdravotní programy nebo zaznamenávat uživatelovy zvyky pomocí 3D kamery. V případě nutnosti se spojí s odborníky pro konzultaci na dálku.

První pomoc: v případě, že uživatelovy fyziologické parametry nebo environmentální indikátory jako teplota a vlhkost jsou vyhodnoceny jako abnormální, dokáže robot automaticky zavolat záchrannou službu.

Cena unikátního humanoidního stroje zatím nebyla zveřejněna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám