Článek
Stroje, které si pizzerie mohou pronajmout za 1300 dolarů měsíčně (přibližně 28 tisíc Kč) na tři roky, lze navíc upravit tak, aby zvládaly přípravu pizz různých velikostí a stylů – včetně detroitské nebo chicagské deep dish (pizza charakteristická svou hlubokou vrstvou sýra, hustou rajčatovou omáčkou a silným okrajem, který tvoří misku pro náplň - pozn. red.), píše web TechCrunch.
„Ušetří to téměř 70, někdy až 80 % času personálu. Je to prostě opakovatelná práce. Když máte salámovou pizzu, musíte na ni postupně položit 50 plátků salámu. Robot to všechno udělá za vás, a to mnohem rychleji,“ řekl Denis Rodionov, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti XRobotics.

xPizza Cube
Podle Rodionova je jejich start-up úspěšný, protože se nesnaží zcela změnit proces výroby pizzy, jako tomu bylo například u společnosti Zume (jeden z nejznámějších start-upů zabývající se robotikou v oblasti pizzy, v roce 2023 zcela ukončil činnost). XRobotics naopak vytváří technologie, které pomáhají stávajícím výrobcům pizzy ušetřit čas a práci.
„Díky tomu, že vytváříme asistenční technologie, nikoliv náhradu za lidské pracovníky, se nám podařilo udržet zařízení dostatečně malé, aby se vešlo do stávajících kuchyní, a za cenu, kterou si pizzerie mohou dovolit,“ vysvětlil filozofii společnosti Rodionov.
Menší je lepší
Společnost na tuto skutečnost přišla záhy poté, co v roce 2021 představila první verzi svého robota, který byl výrazně větší. Ačkoliv mohl pracovat s více než dvaceti náplněmi naráz, narazil na stejné problémy jeho konkurenti.
„V restauraci jsme provedli pilotní projekt s naším obrovským strojem. Hodně jsme se z toho naučili a zjistili jsme, že potřebujeme velmi malé, kompaktní řešení,“ popsal vývoj Rodionov.
„Přestože to bylo ze začátku trochu děsivé, řídili jsme se instinktem a udělali jsme menší verzi našeho robota. Ten měl obrovský úspěch,“ dodal ředitel.
Současný model pultového robota xPizza Cube firma uvedla na trh v roce 2023. Od té doby se stává stále populárnějším. Počet zákazníků sice společnost nezveřejnila, ale uvedla, že její roboti vyrobí přibližně 25 tisíc pizz měsíčně.
Větší počet robotických jednotek
Start-up nedávno získal v rámci prvního kola financování 2,5 milionu dolarů (53,3 milionu Kč) od společnosti FinSight Ventures za účasti firem SOSV, MANA Ventures a Republic Capital. Rodionov uvedl, že XRobotics použije kapitál na výrobu a instalaci většího počtu jednotek. Navíc také plánuje expandovat do Mexika a Kanady.
„Miluji pizzu, můj spoluzakladatel také. Vyzkoušeli jsme snad každou pizzu v San Francisku. Testujeme také pizzy v New Yorku a Chicagu. Moje oblíbená je detroitská pizza,“ uzavřel s nadšením Rodionov.
XRobotics není jedinou společností, která se snaží zavést robotiku do restauračního průmyslu. Nejznámější byla již zmíněná společnost Zume, za zmínku pak stojí také start-up Pazzi Robotics. Obě firmy již ukončily svou činnost.
Mezi fungující společnosti patří například start-up Picnic. V roce 2021 firma uvedla svůj první robotický systém na přípravu pizzy s názvem Picnic Pizza Station. Nyní společnost nabízí dva typy robotů – menší Michelangelo (Mikey) a větší The Leonardo (Leo).
Tito roboti jsou údajně schopni vyrobit dokonce až 130 pizz za hodinu. Cena jejich pronájmu je ovšem citelně vyšší. Pohybuje se od 3500 až do 5000 dolarů (75 tisíc až 107 tisíc korun) za měsíc.

Větší pizza robot Leo společnosti Picnic, který má tři základny a vyšší výkon.