Hlavní obsah

Prodej počítačů v západní Evropě navzdory krizi vzrostl

HELSINKI

Prodej osobních počítačů v západní Evropě se v loňském čtvrtém čtvrtletí navzdory propadu ekonomiky do těžké recese zvýšil meziročně o 12 procent na 20,1 miliónu kusů. Zasloužila se o to silná poptávka po malých noteboocích, sdělila výzkumná firma Gartner.

Článek

Za celý loňský rok prodej počítačů v západní Evropě vzrostl o 17,2 procenta na 66 miliónů. Globální prodej počítačů zůstal loni odolný vůči finanční krizi a recesi. I na počítačovém trhu se však podle expertů začíná projevovat hluboký ekonomický útlum, který zasáhl poptávku spotřebitelů i firem.

"Kdyby nebylo mini-notebooků, vykázal by celkově západoevropský trh pokles. To nevěstí nic dobrého pro rok 2009, kdy by se měla ekonomická situace ještě zhoršit," řekl podle agentury Reuters analytik Gartner Ranjit Atwal. Notebooků se v posledním čtvrtletí prodalo celkem 2,5 miliónu.

Trhu osobních počítačů dominovala ve čtvrtém čtvrtletí americká Hewlett-Packard s podílem 23,2 procenta, následoval tchajwanský Acer s podílem 20,3 procenta. Ztratil americký Dell, jehož podíl činil 10,1 procenta. Nejvíce z poptávky po malých noteboocích profitovaly Asus a Toshiba s podíly 7,4 a 6,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám