Hlavní obsah

Německo neschválilo prodej výrobce křemíkových desek tchajwanskému rivalovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda neschválila prodej firmy Siltronic, která vyrábí křemíkové desky, tchajwanskému rivalovi GlobalWafers. Znamená to, že obchod za 4,35 miliardy eur (více než 105 miliard Kč) se podle plánu neuskuteční. Vláda měla na posouzení transakce čas do konce ledna, což bylo v pondělí, do termínu ale nerozhodla. Server CNBC napsal, že odmítavý postoj Německa přichází v době, kdy na trhu panuje nedostatek mikročipů a kdy se vlády obávají o nadvládu asijských výrobců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"V rámci investiční revize nebylo možné dokončit všechna nezbytná posouzení. To se týká zejména zhodnocení postoje antimonopolních úřadů v Číně a jejich souhlasného stanoviska, které bylo vydáno teprve minulý týden," uvedlo podle agentury Reuters německé ministerstvo hospodářství. Čínský úřad pro regulaci trhu 21. ledna oznámil, že s návrhem akvizice vysloví podmínečný souhlas.

Německé ministerstvo poznamenalo, že pokud se GlobalWafers pokusí podat novou nabídku, německá vláda se návrhem akvizice bude zabývat znovu.

Společnost GlobalWafers v loňském roce získala ve firmě Siltronic většinový podíl. Na začátku se také domnívala, že transakce bude uzavřena ještě do konce roku 2021. Pokud by záměr vyšel, vznikl by celosvětově druhý největší výrobce 300milimetrových křemíkových desek. Ty jsou klíčové pro výrobu nejmodernějších logických i paměťových mikročipů a využívají se i při výrobě analogových přístrojů.

EU hodlá investovat desítky miliardy eur do čipů

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám