Hlavní obsah

Nejzajímavější notebooky roku 2019

Novinky, mif

Už příští týden se roztrhne pytel s novými notebooky, které budou k vidění na veletrhu CES v americkém Las Vegas. Celá řada zajímavých strojů si nicméně odbyla premiéru v uplynulém roce. Které patří mezi ty nejzajímavější?

Hybrid Microsoft Surface Pro 7 nahradí tablet i notebookVideo: archív výrobce

 
Článek

Asus ProArt StudioBook One: nejvýkonnější na planetě

Titul nejvýkonnější notebook na planetě si vysloužil loni na podzim model ProArt StudioBook One, který je zástupcem nové řady společnosti Asus cílící na kreativce. Jde především o laptopy, jejichž výkon se má rovnat klasickým stolním počítačům. V praxi bude tedy jedno, zda pracujete na notebooku, nebo stolním PC. V minulosti přitom měly vždycky stolní počítače navrch.

Tak vysokým výkonem se novinka může pochlubit především díky kombinaci procesoru Intel Core i9 a grafické karty Quadro RTX 6000. Model ProArt StudioBook One je totiž prvním laptopem na světě, který je vyzbrojen touto grafikou. Jedním dechem se nicméně sluší dodat, že prvenství si tento stroj patrně neuchová příliš dlouho, neboť v nadcházejících týdnech se patrně objeví i další notebooky s podobnou konfigurací od jiných výrobců.

Notebook Asus ProArt StudioBook OneVideo: archív výrobce

Novinka nabízí 15,6palcový displej s rozlišením 4K, který se chlubí 120Hz obnovovací frekvencí. Právě obrazovku by tomuto stroji mohl závidět kdejaký herní notebook, ProArt StudioBook One je nicméně primárně stavěn na práci.

S ohledem na nabízený výkon není velkým překvapením, že u nejrychlejšího notebooku na světě byl velký důraz kladen na kvalitu chlazení – laptop využívá pokročilé chlazení s ultratenkými titanovými odpařovacími komorami.

Uživatelé se nemusí obávat ani nijak dramaticky nízké výdrže baterie. Technologie Nvidia Optimus totiž dovoluje plynulé přepínání mezi samostatnou a integrovanou grafickou kartou v závislosti na využívaných aplikacích a bez nutnosti celý systém nebo tyto aplikace restartovat.

  • Odhadovaná cena: od 50 000 Kč (základní model)

Razer Blade Stealth 13: cílí na hráče

Blade Stealth 13 vypadá na první pohled jako obyčejný 13palcový laptop. To koneckonců dokládají také proporce tohoto notebooku, rozměry jsou 210 x 304,6 x 15,3 mm a hmotnost činí 1,32 kg.

Foto: archív výrobce

Blade Stealth 13

Podle parametrů uvedených výše by se dal daný kousek snadno zaměnit s nějakým kancelářským ultrtabookem, ve skutečnosti se však jedná o nefalšovanou herní mašinu. V útrobách kompaktního těla se totiž ukrývá výkonný procesor Intel Core i7-1065G7 U, jde o čtyřjádrový čip, který se dovede přetaktovat až na 3,9 GHz.

Blade Stealth 13 se chlubí hned dvěma grafickými kartami. Vedle integrovaného čipu Intel Iris Plus, který by měl poskytovat podobný výkon jako Nvidia GeForce MX150, je k dispozici také dedikovaná grafická karta GeForce GTX 1650. Grafiky se přepínají automaticky podle toho, co uživatel na notebooku dělá, díky čemuž může výdrž dosáhnout až 10 hodin.

Pro úplnost dodejme, že stroj od společnosti Razer má k dispozici 16 GB operační paměti a 512GB SSD jednotku. Matná obrazovka s úhlopříčkou 13,3 palce nabízí rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10 Home.

  • Cena: 30 000 Kč

Acer Swift 5: nejlehčí na trhu

Titul nejlehčí 14palcový notebook na světě si Acer Swift 5 vysloužil díky hmotnosti 990 gramů, což je dokonce méně než v případě celé řady kompaktnějších 13,3palcových modelů. Připomeňme, že většina klasických laptopů s úhlopříčkou 15,6 se svou hmotností blíží ke hranici dvou kilogramů.

Notebook Acer Swift 5Video: archív výrobce

Potěšující je také tloušťka 14,95 mm, která z něj dělá zároveň jeden z nejtenčích přenosných počítačů na trhu. Vyzdvihnout si zaslouží také odolná kovová konstrukce, ta se překvapivě nijak negativně do celkové hmotnosti nepromítla.

V útrobách tohoto stroje tepe procesor Intel Core i7-1065G7 a osazen může být až 512GB SSD úložištěm, výkon tedy novince rozhodně chybět nebude. Pro úplnost dodejme, že 14palcová obrazovka nabízí rozlišení Full HD a staví na technologii IPS.

Výrobce u tohoto konkrétního modelu slibuje výdrž až 12,5 hodiny. Ve výbavě nechybí Thunderbolt 3, dvoupásmová karta WiFi 6 (802.11ax) či integrovaná čtečka otisků prstů a funkce Windows Hello.

  • Cena: od 23 000 Kč (základní model)

Dell XPS 13: vylepšení populárního modelu

Je lehký, nabízí kompaktní rozměry, a přitom má dostatek výkonu. Řeč je o notebooku XPS 13, který je nejpopulárnějším strojem společnosti Dell – alespoň to tvrdí samotný výrobce.

Ultrabook Dell XPS 13

Nová generace modelu XPS 13 nabízí, stejně jako předchůdce, 13palcovou obrazovku. Ta podporuje technologii Dolby Vision, která podle výrobce mění zážitek ze zábavy díky mimořádně živé kvalitě obrazu – vysokému jasu, kontrastu a barvám.

V porovnání se standardním obrazem dokáže technologie Dolby Vision v praxi opravdu poskytovat neskutečně věrný barevný obraz. Je to dáno mimo jiné tím, že jas je až čtyřicetkrát vyšší, obrazovka přitom produkuje až desetkrát tmavší odstíny černé a nabízí rozlišení 4K.

Hlavní změny se nicméně u laptopu XPS 13 udály uvnitř, laptop totiž dostal nové procesory Intel Core řady U 10. generace, které nabízejí vyšší výkon při zachování nízké spotřeby. V nejvyšší konfiguraci stroj nabídne šestijádrový procesor Core i7, půjde tak o jeden z nejrychlejších 13palcových laptopů na trhu, které cílí na firemní klientelu.

  • Cena: od 27 000 Kč (základní model)

Microsoft Surface Pro 7: napůl tablet, napůl notebook

Stroj od společnosti Microsoft pracuje pod taktovkou operačního systému Windows 10. Je tedy plnohodnotným počítačem, který se směle může měřit s notebooky. K základně lze připojit klávesnici, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže při práci nahradit i notebook.

Foto: archív výrobce

Surface Pro 7

V zadní části tabletu nalezneme ikonický výklopný stojánek, který poslouží k polohování displeje. Tablet, který se chlubí 12,3palcovou obrazovkou, bude podporovat chytrý stylus Surface Pen. Ten se klidně hodí i na detailní kreslení.

V útrobách modelu Surface Pro 7 se ukrývají nejnovější procesory Intel Core desáté generace. Na výběr přitom bude z různých výkonnostních tříd zahrnujících čipy Core i3, Core i5 a Core i7. U nejvýkonnější konfigurace slibuje americký softwarový gigant nárůst výkonu až o 40 %. Polepšit by si měla také integrovaná grafika, a to dokonce až dvojnásobně.

Operační paměť může dosahovat kapacity až 16 GB a úložný prostor až 1 TB, nově se setkáváme také s rozhraním USB-C. Samozřejmostí jsou také bezdrátové adaptéry WiFi 6 a Bluetooth 5. Zklamaní však budou případní zájemci, kteří se těšili, že sedmička konečně přinese slot pro SIM karty. Ten ovšem chybí i tentokrát.

  • Cena: od 20 000 Kč (základní model)

Alienware Area-51M: ovládá se očima

Alienware Area-51M své herní geny nezapře na první pohled. Kvůli vysokým nárokům na chlazení jsou totiž v zadní části masivní větrací otvory, které výrobce ještě v bílém i černém provedení zvýraznil červenou barvou. Zadní strana tak může připomínat masku nějakého luxusního supersportu.

Tím nejzajímavějším u tohoto stroje však není vzhled, nýbrž technologie Tobii pro sledování očí, díky ní mohou uživatelé pouhým pohledem procházet nabídkami, aktivovat zkratky či posouvat kurzor myši, aniž by museli na myš či klávesnici ve skutečnosti sáhnout.

Foto: archív výrobce

Alienware Area-51M

Tato technologie najde uplatnění i při hraní her, a to především v akčních hrách, kde díky snímání pohledu uživatele automaticky zaměří protivníka nebo předmět, který chce hráč použít.

Patrně není velkým překvapením, že kromě futuristické technologie pro sledování očí nabízí novinka také špičkový hardware. V útrobách tepou procesory Intel Core 9. generace, konkrétně základní modely budou vybaveny čipem Core i7, ty výkonnější pak procesorem Core i9.

Stroj může být dále osazen až 64 GB operační paměti, 1TB hybridním diskem, 512 GB PCIe SSD a špičkovou grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 2080. V levnějších verzích nicméně bude karta GeForce RTX 2070. Displej nabízí úhlopříčku 17,3 palce a rozlišení full HD.

  • Cena: 74 000 Kč

Apple MacBook Pro: pracovní stanice

MacBook Pro 16 je nefalšovaná pracovní stanice. V útrobách tohoto stroje může tepat klidně i osmijádrový procesor Intel Core i9 přetaktovaný až na 5 GHz. Ten se však objeví pouze v nejvyšší nabízené konfiguraci.

Základ nabídky tvoří model s procesorem Core i7 deváté generace. Ten v základu pracuje na frekvenci 2,6 GHz, dovede se ale přetaktovat až na 4,5 GHz. Dále se počítá s 16 GB operační paměti a 512GB SSD jednotkou, úložný prostor nicméně může být rozšířen až na 8 TB. Totéž platí v případě operační paměti, jež může dosahovat hodnoty až 64 GB – u předchozího modelu to přitom bylo pouze 32 GB.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 16

Stroj se chlubí profesionálními grafikami od AMD. V základu bude pracovat s jádrem Radeon Pro 5300M se 4GB pamětí typu GDDR6, pro náročnější je pak určen AMD Radeon Pro 5500M se 4GB pamětí typu GDDR6. V příplatkové verzi se nicméně počítá až s 8GB grafikou.

Jedním z nejzajímavějších prvků novinky je pochopitelně obrazovka, ta narostla v mezigeneračním srovnání z 15,4 palce na rovných 16 palců. Rozlišení je v případě novinky 3072 x 1920 obrazových bodů. IPS obrazovka dále nabídne jas 500 nitů, technologii True Tone či pokrytí barevného prostoru DCI-P3.

MacBook Pro 16 se chlubí také druhou obrazovkou. Řeč je o tenkém OLED panelu, který lemuje prakticky celý horní okraj klávesnice. Apple tento prvek nazývá Touch Bar a integroval do něj i čtečku otisků prstů.

  • Cena: 69 900 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám