Hlavní obsah

Nejlevnější sestava za 42 000 Kč. Jak vypadaly počítače před 30 lety

V neděli jsme si připomněli výročí 30 let od připojení České republiky k internetu. K této příležitosti se sluší zavzpomínat, jak vlastně před třemi dekádami vypadaly stolní počítače. Zatímco dnes se dá nejlevnější stroj pořídit už za pár tisíc korun, před 30 lety jste si na nákup PC museli připravit několik výplat.

Foto: Profimedia.cz

Commodore 64

Článek

Před třemi dekádami se totiž počítače nedaly rozhodně považovat za samozřejmost, jako je tomu dnes. Tehdejší dobu krásně ilustruje leták s nabídkou Dream PC (Snových počítačů) z časopisu Score.

V něm se základní sestava zvaná Avenger nabízela za bezmála 52 tisíc korun. Za tuto částku případní zájemci získali procesor AMD 5x86 taktovaný na 133 MHz. Celý stolní počítač měl k dispozici 1,08GB pevný disk, 8 MB operační paměti a součástí dodávky byl i 14palcový monitor s rozlišením 1024 x 768 obrazových bodů.

Pokud si lidé sáhli ještě citelně hlouběji do kapsy, mohli získat to nejlepší, co bylo tehdy k dostání. Za 162 700 Kč se nabízela sestava Predátor. Ta byla vyzbrojena procesorem Intel Pentium, který udával pracovní tempo při frekvenci 166 MHz. Pevný disk měl kapacitu 2,1 GB a operační paměť 32 MB. Stejně jako Avenger běžel i tento model na operačním systému Windows 3.11.

Foto: archív magazínu Score

Nabídka nových počítačů z první poloviny 90. let.

Dovolit PC si nemohl každý

Jakkoliv se parametry mohou zdát z dnešního pohledu úsměvné, je potřeba si uvědomit, že před 25 lety šlo o špičkové stroje. V době, kdy se průměrná mzda pohybovala mezi pěti až sedmi tisíci korun, však byly ceny za počítače doslova astronomické. Rozhodně si je nemohl dovolit každý.

Sluší se nicméně podotknout, že existovaly i levnější stroje. „Asi nejlevnějším počítačem, který se prodával před 25 lety, byl Didaktik M. Vyráběl se na Slovensku a stál méně než deset tisíc korun,“ zavzpomínal pro Novinky.cz sběratel historických počítačů Štěpán S.

Internet v Česku před 30 lety málem nebyl. Kvůli chybějícímu kabelu

Internet a PC

„V Česku se běžně vyskytovaly i počítače značky Amiga. Tam už se ale cena šplhala i přes 30 tisíc korun. Ten měl pochopitelně vyšší výkon,“ doplnil s tím, že v dnešní době by se ale i tato výkonnější sestava mohla přirovnat svým výkonem například k obyčejnému routeru – tedy k bráně do světa internetu, kterou má drtivá většina tuzemských domácností doma.

V dnešní době jsou však již počítače daleko dostupnější. Přestože lidé vydělávají v průměru čtyřikrát víc, ceny nových počítačů dramaticky klesly. Ty nejlevnější stroje se dají pořídit už za méně než pět tisíc korun – tedy za částku, kterou si Češi před 30 lety vydělali za celý měsíc práce.

Už za 10 000 Kč je možné zakoupit svižnější multimediální sestavy, ceny základních herních PC se zpravidla pohybují okolo 20 000 Kč. Na druhou stranu však ani dnes není problém za nový stroj se špičkovými parametry utratit klidně i několik stovek tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Amiga na historickém snímku.

Reklama

Související články

Zrychlujeme staré PC a notebooky

Celá řada lidí našla pod vánočním stromkem nový počítač či notebook. Pokud jste takové štěstí neměli, nemusíte zoufat. I starší stroje, které má většina z nás...

Na ohebné displeje lákají PC i mobily

Výrobci se v posledních měsících předhánějí, kdo více zaujme svým skládacím smartphonem s ohebným displejem. Postupně je ale tato technologie používána také...

Výběr článků

Načítám