Hlavní obsah

Nejlepší bezzrcadlovka od Nikonu přijde ještě před Vánocemi. Cena bere dech

Už příští měsíc by se na pultech tuzemských obchodů měla zabydlet nová vlajková loď společnosti Nikon mezi bezzrcadlovkami – model Z9. Patrně není potřeba zdůrazňovat, že půjde o přehlídku těch nejmodernějších technologií, které ocení především velmi nároční a profesionální fotografové. Tomu také odpovídá pořizovací cenovka, která bez nadsázky bere dech.

Představení bezzrcadlovky Nikon Z9Video: archív výrobce

 
Článek

Předobjednávky Nikonu Z9 jsou již v plném proudu, první kusy by měli mít tuzemští prodejci skladem až během prosince. To jinými slovy znamená, že si tento špičkový fotoaparát budou moci případní zájemci nadělit letos jako vánoční dárek.

Platí to ale jenom pro ty, kterým nebude vadit sáhnout hluboko do kapsy. Cenovka nové vlajkové lodi totiž byla stanovena na dechberoucích 152 990 Kč. Jde navíc o částku za samotné tělo, pokud si k tomu připočítáte cenu dvou čtyř objektivů s dobrou světelností, rázem můžete být na dvojnásobné ceně.

Je ale zřejmé, že Nikon Z9 necílí na běžné uživatele, kteří vytáhnou fotoaparát jen párkrát v roce při dovolené a rodinných oslavách. A pro jedince, kteří dovedou využít všechny pokročilé technologie nedávno představené novinky, je cena obhajitelná.

Nadšení amatéři, ale i poloprofesionálové. Nikon uvedl plnoformátovou bezzrcadlovku

Hardware
Foto: archiv výrobce

Nikon Z9

Cílí na profíky

Pokud se například jmenujete Morten Hilmer a chystáte se pořizovat na jedné ze svých výprav fotky polárních medvědů ve volné přírodě, budete si s sebou zkrátka chtít vzít to nejlepší a nejspolehlivější, co je možné. A to je přesně případ nové vlajkové lodi, která si toho v praxi nechá líbit opravdu hodně. Samozřejmostí je tak pečlivé utěsnění proti prachu a vodě.

Na poměry bezzrcadlovek je tělo i poměrně robustní, rozměry jsou 149 x 150 x 91 mm a hmotnost činí 1340 g. Ve srovnání s modelem D6 nicméně novinka prošla dietou (160 x 163 x 92 mm, 1270 g).

To nejzajímavější se nicméně ukrývá uvnitř novinky, řeč je o 46megapixelovém vrstveném BSI snímači, který byl vyvinut speciálně pro tento fotoaparát. Ten je doplněn o procesor Expeed 7 s přepracovaným systémem ostření. Jak ukazují první reálné testy, právě v rychlosti a přesnosti ostření je Nikon Z9 bezkonkurenční.

Foto: archív výrobce

Nikon Z9

Používá umělou inteligenci

Systém automatického zaostřování se chlubí 493 zaostřovacími body, což je pětkrát více než u modelu Z 7II. O správnou detekci se stará umělá inteligence s hlubokým učením v kombinaci s 3D sledováním objektu. Rozsah citlivosti je od ISO 64 do ISO 25 600, přičemž v praxi mají být dobře použitelné i nejvyšší hodnoty.

Sériové snímání nabízí rychlost až 120 snímků za sekundu při zachování plného automatického zaostřování a měření expozice. V plném rozlišení je to 20 fps RAW, respektive 30 fps JPEG. Na rozdíl od předchozích a konkurenčních modelů nepoužívá Nikon Z9 mechanickou závěrku, ale elektronickou s rychlostí 1/32000 s. Je to dáno právě použitým snímačem a procesorem, které se starají o tak rychlé čtení a zpracování obrazu, že jednoduše nebyla ta mechanická vůbec potřeba.

Videa je možné natáčet až v rozlišení 8K/30p po dobu až 125 minut. Nikon navíc slibuje, že příští rok díky vylepšenému firmwaru bude možné až 8K/60p. Hned při startu prodejů bude nicméně k dispozici také 4K/120p.

Vedle elektronického hledáčku s rozlišením 3,68 MPx a obnovovací frekvencí 120 fps je k dispozici také výklopný LCD displej s úhlopříčkou 3,2 palce. Ten dovede zobrazit 2,09 milionu bodů. Snímky či videa se ukládají na karty typu CFexpress typ B, k dispozici jsou dva sloty.

Foto: archív výrobce

Nikon Z9

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak se stát lepším fotografem

Většina lidí si myslí, že krásné momentky dovede pořídit pouze s kvalitním a zpravidla drahým fotoaparátem. Pravdou nicméně je, že kouzlit se dá i s levnými...

Zájem o kamery a fotoaparáty vadne

Někteří prodejci letos zaznamenali menší zájem o kamery a fotoaparáty. Elektronickými čtečkami, které lidé kupují také tradičně před dovolenými, se zásobili už...

Výběr článků

Načítám