Hlavní obsah

Místo notebooku připomínal kufr na nářadí. Takto vypadal první přenosný počítač

Novinky, Lenka Zoulová

Notebooky se v posledních letech těší nebývalé popularitě, celá řada lidí je používá dokonce i doma jako náhradu stolního počítače. Jejich přednosti jsou totiž nepopiratelné – kompaktní rozměry, solidní výkon, nízká spotřeba a s tím související dlouhá výdrž baterie. Vůbec první komerčně použitelný přenosný počítač se ale moderním laptopům vůbec nepodobal, připomínal spíše větší kufřík.

Foto: archív výrobce

Osborne 1.

Článek

Za vůbec první komerčně použitelný notebook je považován Osborne 1, který si premiéru odbyl před 40 lety – konkrétně 3. dubna 1981. Jeho otcem byl Adam Osborne, jemuž se po letech začalo přezdívat „otec notebooku“. Právě on byl totiž jedním z hlavních průkopníků v nově vznikající sféře.

Sluší se nicméně připomenout, že tento britsko-americký obchodník nebyl jediný člověk, kdo se na vývoji podílel. Nemalou měrou ke vzniku nové kategorie přenosných počítačů přispěl také Lee Felsenstein. Osborne 1 je jejich společným dílem.

Foto: archív výrobce

Dobová reklama na notebook Osborne 1.

Vážil 12 kg, neměl baterii

Dnešní optikou může tehdejší výkřik moderní techniky působit tak trochu úsměvně. Všechny elektrické součástky byly umístěny v rozměrném plastovém kufru, který se v té době běžně používal na uskladnění nářadí.

Po odklopení víka získali uživatelé přístup k zabudované klávesnici, pětipalcovému monochromatickému displeji a dvěma disketovým jednotkám. Celá tato sestava vážila 12 kilogramů. Zajímavostí je i to, že zařízení nemělo vlastní zabudovanou baterii. Na cestách tak bylo nutné vždy připojit celý počítač k zásuvce. Teprve později se na pultech obchodů objevily externí baterie, díky kterým jste mohli bez nabíječky fungovat až jednu hodinu.

Osborne 1 se ve své době nabízel za 1795 dolarů, tedy 39 570 Kč podle dnešního kurzu. Pokud bychom nicméně tehdejší ceny přepočítali na současné, dostali bychom se na částku bezmála 5050 dolarů (111 350 Kč). I z toho je patrné, že si první přenosný počítač mohl dovolit málokdo.

Prodáno bylo 11 tisíc těchto počítačů, přesto v září 1983 firma zkrachovala. Neudržela tempo s konkurencí, která na pulty obchodů uvedla daleko atraktivnější stroje.

Pac-Man či Super Mario. Legendární hry minulého století

Hry a herní systémy

První návrhy již v 70. letech

Osborne 1 je navzdory všem výše popsaným nevýhodám považován za první komerčně dostupný přenosný počítač. Koketovat s myšlenou vyšší mobility začali nicméně nejrůznější inženýři již v 70. letech 20. století.

Jeden z vůbec prvních návrhů tehdy zveřejnil Alan Kay z vývojového centra firmy Xerox. Nazval ho jako „Dynabook“ a popsal jej jako „zařízení, které by mohl vlastnit každý a které by bylo schopno zvládnout všechny potřeby uživatelů v oblasti informací“. Ani on sám si ale patrně nedokázal představit, jaký pokrok přenosné počítače za čtyři dekády udělají.

Právě Xerox byl jedním z výrobců, který následně začal přenosné počítače také vyrábět.

Foto: archív výrobce

Moderní notebooky výkonem předčí i některé stolní počítače.

Co umí moderní laptopy?

Pro srovnání: v dnešní době se dá solidně vybavený notebook pořídit zhruba za 15 až 20 000 Kč, ty nejlevnější stroje nicméně startují už okolo hranice 5000 Kč. Většina moderních laptopů má 13- nebo 15palcový displej a na baterii vydrží pracovat klidně i více než deset hodin.

Pokročilejší modely lákají například i na dotykové obrazovky či konvertibilní konstrukci, díky které dovedou fungovat klidně jako tablet. Některé modely zase mají dva displeje pro efektivnější práci.

Na pultech obchodů jsou ale i modely s cenou přes 100 000 korun, které svým výkonem předčí kdejakou stolní sestavu. Jsou to nekompromisní herní mašiny, které se hodí i pro chod virtuální reality a další výpočetně náročné činnosti.

Foto: archív výrobce

Některé modely lákají zase na dva displeje.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Videohry prošly bouřlivým vývojem

Hry provázely počítače prakticky od jejich vzniku, pokusy o spojení nové technologie a zábavy se objevily už ve 40. letech minulého století. Definovat...

Výběr článků

Načítám