Hlavní obsah

Microsoft ukázal svůj první notebook. Je nejvýkonnější na světě

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft se už dávno nevěnuje pouze vývoji softwaru, kromě něj nabízí také vlastní chytré telefony a počítačové tablety. Aby toho nebylo málo, tento americký počítačový gigant se nyní rozhodl rozšířit svou nabídku o vlastní notebooky. První se jmenuje Surface Book a podle zástupců firmy je tím nejvýkonnějším 13palcovým modelem na světě.

BEZ KOMENTÁŘE: Surface Book je prvním notebookem od MicrosoftuVideo: Microsoft

 
Článek

„Představujeme ultimátní notebook. Lepší byste na trhu nenašli,“ nešetřil chválou při premiéře, která se konala v noci z úterý na středu v New Yorku, viceprezident Microsoftu Panos Panay.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Viceprezident Microsoftu Panos Panay ukazuje Surface Book

I když je chvála ze strany Microsoftu velmi odvážná, je pravda, že výbava Surface Booku je skvělá. Pracovní tempo budou udávat procesory Intel Core šesté generace, na výběr bude z řad Core i5 i Core i7. Stroj bude moci disponovat až 16 GB operační paměti a rychlou SSD jednotkou s úctyhodnou kapacitou až 1 TB. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10.

Kromě modelů s integrovaným grafickým čipem Intel HD se bude nabízet také výkonnější konfigurace s dedikovanou grafickou kartou nVidia GeForce s pamětí GDDR5. Novinka tak teoreticky bude moci sloužit i pro hraní některých novějších her nebo střih videa ve vysokém rozlišení.

Foto: archív výrobce

Surface Book

„Je to nejvýkonnější 13palcový notebook, který byl kdy vyroben. Náš Surface Book je dvakrát rychlejší než MacBook Pro,“ nebál se srovnání s konkurencí Panay. Na jakékoli závěry je ale zatím příliš brzy. Zda má skutečně pravdu, ukážou až výkonnostní testy v nadcházejících týdnech.

Displej půjde odpojit 

Novinka láká také na 13palcový displej, který nabídne vysoké rozlišení 3000x2000 pixelů. Tato dotyková obrazovka je navíc odpojitelná od klávesnice, takže Surface Book dokáže fungovat klidně jako klasický tablet. K dotykovému displeji půjde volitelně přikoupit i stylus, který je schopen rozeznat až 1024 intenzit přítlaku.

Foto: archív výrobce

Surface Book

V režimu tablet má zařízení tloušťku jen 7,7 mm, po připojení klávesnice však tloušťka naroste na 2,28 cm. Zvýší se logicky také hmotnost ze 728 g na 1,59 kg. Klávesnice totiž obsahuje další bateriové články, které prodlouží výdrž až na 12 hodin (3 hodiny tablet + 9 hodin klávesnice).

Základní model se bude nabízet v přepočtu za 45 000 korun, vyšplhat se v závislosti na konfiguraci může klidně i na 60 000 Kč. Surface Pro se bude prodávat v průběhu několika nadcházejících týdnů ve vybraných zahraničních obchodech. Kdy a zda vůbec dorazí na tuzemský trh, zatím zástupci Microsoftu oficiálně nepotvrdili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám