Hlavní obsah

Herních notebooků nové generace je jako šafránu. Měly jich být desítky

Novinky, bri

Na prstech jedné ruky by se dala spočítat nabídka notebooků nové generace s grafickými kartami GeForce RTX 30, které se začaly prodávat už na konci ledna. Přitom podle původních plánů jich měly být na pultech obchodů desítky. Opakuje se tak situace z loňského roku, kdy byly nedostupné také grafiky této generace pro stolní počítače.

Foto: archív výrobce

Notebook s grafikou GeForce RTX řady 30

Článek

Na úvod malá rekapitulace. Během podzimu a zkraje zimy se loni začaly prodávat grafické karty GeForce RTX 30 pro stolní PC, které slibovaly výrazně lepší poměr cena/výkon než jejich předchůdci. Zájem o novinky byl ale tak obrovský, že se prakticky okamžitě vyprodaly – za pouhých pár desítek minut od zahájení prodeje.

A uspokojit poptávku se nepodařilo ani po několika měsících, většina prodejců hlásí beznadějně vyprodáno.

S napětím se tak očekávalo, jaká bude situace ve světě notebooků, kam zamířily herní grafiky řady GeForce RTX 30 přesně 26. ledna. Na rozdíl od desktopových karet se notebooky dají nakoupit, ale napočítali byste je na prstech jedné ruky.

Přitom společnost Nvidia slibovala, že k mání budou desítky nejrůznějších modelů a konfigurací. Nabídka je skutečně takto široká, čítá bezmála 50 různých laptopů, ale u drtivé většiny z nich uvádí prodejci neznámou dodací lhůtu – podobně jako loni u grafik pro stolní počítače.

Kdy se situace změní, nedokáže tak v současnosti nikdo odhadnout.

Tři různé modely grafik

Nvidia představila notebooky se třemi různými grafikami. Modely s GeForce RTX 3060 nabídnou 90 snímků za sekundu v nejnovějších hrách s nastavením detailů na ultra a v rozlišení 1080p. Ceny notebooků startují na 30 999 Kč, přitom nabízejí vyšší výkon než dřívější modely s GeForce 2080 SUPER, jejichž cena byla více než dvojnásobná.

Zlatou střední třídu představují karty GeForce RTX 3070, které jsou určeny pro hraní ve 1440p, taktéž při 90 snímcích za sekundu a na ultra nastavení. Případní zájemci mohou počítat s cenovkou 41 999 Kč a vyšší.

Vrcholem nabídky pak je GeForce RTX 3080. Ta se chlubí až 16 GB paměti typu GDDR6, jde aktuálně o nejvýkonnější notebookovou grafiku pro hráče na světě. Při hraní ve 1440p a s ultra detaily nabídne více než 100 snímků za sekundu. Cena notebooků s touto kartou však startuje na 61 999 Kč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám