Hlavní obsah

Herní notebooky nabídnou nižší cenovku, výkon bude stačit i na moderní hry

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nvidia uvedla na trh novou generaci mobilních grafik, která najde uplatnění především u notebooků a přenosných počítačů. Místo honby za špičkovým výkonem tentokrát výrobce vsadil na zajímavý poměr cena/výkon.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Ty nejlepší notebooky na trhu osazené grafickými kartami GeForce RTX dvoutisícové série stojí v obchodech klidně i více než 100 000 Kč. Cenovka je v konečném důsledku oprávněná, neboť tyto stroje představují to nejlepší, co je možné zakoupit.

Protože si nemůže dovolit takový laptop každý, přichází společnost Nvidia s novou řadou grafik GeForce GTX 1660 Ti a 1650. U strojů osazených těmito kartami se počítá s cenovkou okolo 30 000 Kč, respektive okolo 25 000 Kč v případě pomalejší grafiky GeForce GTX 1650.

Přestože oba nové modely nebudou tak výkonné jako u karet dvoutisícové série, měla by jejich rychlost stačit pro drtivou většinu moderních titulů v rozlišení Full HD, jako jsou například Fortnite, PUBG nebo Apex Legends.

Stejné výhody jako u desktopových grafik

Nové mobilní grafiky nabízí stejné přednosti jako jejich desktopové obdoby. Využívají všech inovací shaderů v architektuře Turing, a to včetně souběžných úloh ve formátu plovoucí desetinné čárky, celočíselných operací, unifikované architektury paměti 3x L1 cache (v porovnání s generací Pascal) či zvýšení výkonu díky adaptivnímu rozlišení shaderů.

Architektura Turing zpracovává instrukce 1,5x rychleji a 1,4x efektivněji než její předchozí Pascal, který dříve představoval standard pro energeticky efektivní grafické karty. Díky spotřebě 60 W nabízejí herní notebooky s GTX 1660 Ti nejlepší výkon na jeden watt ve své kategorii.

Zástupci společnosti Nvidia zdůraznili, že hráči mohou u nových herních laptopů počítat s celou řadou pokročilých technologií. Chybět nebude například Nvidia Optimus, která zajistí až dvakrát delší výdrž baterie při tichém chodu a bez zahřívání.

Díky WhisperMode pak běží notebook s GeForce Experience zapojený do napájení během hraní mnohem tišeji. Technologie inteligentně upravuje snímkovou frekvenci hry a zároveň konfiguruje nastavení grafiky pro optimální efektivitu napájení. Samozřejmostí jsou také technologie Highlights či Ansel.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám