Hlavní obsah

Evropská komise chce investovat miliardu eur do superpočítačů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise navrhuje investovat jednu miliardu eur (25,5 miliardy Kč) do superpočítačů. Komise ve zprávě uvedla, že jejím cílem je spolu s členskými zeměmi EU vybudovat evropskou superpočítačovou infrastrukturu světové úrovně.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Superpočítače jsou podle komise zapotřebí ke zpracování stále větších objemů dat a slouží společnosti v řadě oblastí, od zdravotní péče přes obnovitelné zdroje energie a bezpečnost silničního provozu až po bezpečnost kybernetickou.

"V současné době evropští vědci i průmysl stále více zpracovávají data mimo EU, neboť výpočetní kapacita v EU pro ně není dostačující. Skutečnost, že EU v tomto směru není nezávislá, ohrožuje soukromí, ochranu údajů, obchodní tajemství a vlastnictví dat, zejména u citlivých aplikací," píše komise v tiskové zprávě.

Komise hodlá investovat zhruba 486 miliónů eur do společného podniku EuroHPC, který bude pořizovat, budovat a zavádět v celé Evropě špičkovou infrastrukturu v oblasti vysoce výkonné výpočetní techniky. Příspěvek komise bude doplněn o podobnou částku od členských států EU a přidružených zemí.

EU za dalšími částmi světa zaostává

"Superpočítače jsou hnací silou digitální ekonomiky. Konkurence je tvrdá a EU zde momentálně zaostává: v desítce nejlepších superpočítačů světa nemáme ani jeden," upozornil místopředseda komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip.

Infrastruktura EuroHPC podle komise nabídne evropskému průmyslu a zejména malým a středním podnikům lepší přístup k superpočítačům, s jejichž pomocí mohou vyvíjet inovativní produkty.

"S pomocí iniciativy EuroHPC chceme evropským vědcům i podnikům do roku 2020 poskytnout špičkovou výpočetní kapacitu pro rozvoj technologií, jako je umělá inteligence, a vytváření aplikací, které budeme v budoucnu běžně využívat například v oblasti zdravotnictví, bezpečnosti nebo techniky," uvedl Ansip.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám