Hlavní obsah

Chytrý budík dokáže zapnout ráno kávovar. A učí lidi správně spát

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrému dni předchází dobrý spánek. Přesně s touto myšlenkou pracuje chytrý spánkový trenažér a budík Kello, který si klade za cíl naučit uživatele správným spánkovým návykům, aniž by analyzoval jejich spánek, monitoroval každý pohyb nebo počítal spánkové cykly. Jak toho chce dosáhnout?

Chytrý budík KelloVideo: Indiegogo

 
Článek

Zatímco většina chytrých hodinek, fitness náramků či nejrůznějších senzorů se snaží do posledního detailu monitorovat čas strávený v posteli a budit uživatele v lehké spánkové fázi, zařízení pojmenované Kello na to jde jinak.

Jak uvádí jeho tvůrci na crowdfundingovém portálu Indiegogo, který obdobně jako Kickstarter pomáhá podnikavým jedincům získávat finanční prostředky na realizaci svých projektů, za dobrým spánkem se skrývá dobrý životní styl. A právě ten se snaží Kello své majitele učit. K dispozici na to má několik na prvních pohled možná banálních programů, které vám pomohou přirozeně nastavit a zažít si spánkové návyky.

Konec odloženým budíkům

První z programů vám ukáže, jak zanevřít na jeden z největších spánkových nešvarů – neustálé odkládání budíku mající za důsledek přerušovaný spánek, který dle závěrů americké studie nazvané „Účinek přerušovaného spánku na efektivní počínání během dne“ nemá na tělo posilňující vliv. Jak toho Kello docílí? Jednoduše. Bude zvyšovat svou hlasitost, pouštět hudbu ze služeb jako Spotify, Deezer nebo Soundcloud a při propojení s chytrým osvětlením klidně zapínat světla.

Foto: archív tvůrců

Spánkový trenažér Kello

Své spánkové návyky nezměníte přes noc. Nejefektivnější je podle výsledků americké Národní spánkové asociace dělat malé a postupné změny. Budík Kello vám umožní nastavit si ideální čas pro vstávání dle vašich představ a bude vám každý den ukrajovat ze spánku několik málo minut, aby vám pomohl si vytvořit návyk a nenechal vaše tělo bojovat s náhlou a razantní změnou.

Třetí z hlavních programů se opírá o závěry odborného magazínu Medical Daily, který v květnu roku 2015 přišel se závěrem, že rychle usnout je stejně jednoduché jako správně dýchat. Právě soustředění na dýchání podle něj pomáhá lidem utišit mysl a odpoutat se od jakýchkoliv myšlenek. I s tím Kello pomůže. Stačí aktivovat příslušný program a přizpůsobit svůj dech světelným ukazatelům na displeji budíku.

Když je čas jít spát

Jelikož základem správného spánku je pravidelný režim, dokáže Kello uživatele jednoduše upozornit také na skutečnost, že je čas jít spát. Jakmile se na displeji zobrazí znaky připomínající oblohu plnou hvězd, je čas ulehnout a dvojitě poklepat na vrchní část zařízení, čímž dojde k aktivaci spánkového režimu.

Foto: archív tvůrců

Spánkový trenažér Kello

Jakmile stejnou akci provedete ráno, může Kello podle nastavení aktivovat další část vaší chytré domácnosti – například zapnout kompatibilní kávovar, spustit vytápění na požadovanou teplotu nebo třeba vytáhnout žaluzie. Vše samozřejmě za předpokladu, že tyto činnosti vaše chytrá domácnost zvládá. Pro komunikaci s ostatními zařízeními Kello využívá technologie Bluetooth a Wi-Fi.

Pro nastavení a stahování jednotlivých spánkových režimů slouží doprovodná aplikace pro chytré telefony s operačním systémem iOS nebo Android. Samotný telefon následně není potřeba, a tak jej můžete nechat klidně někde v koutě, aby vás v noci nerozptyloval.

Spánkový trenažér Kello se aktuálně nachází v poslední fázi masové výroby, přičemž prvním zájemcům by měl být doručen již příští měsíc, tedy v červnu letošního roku. Při předobjednávce skrze portál Indiegogo vás jedno zařízení aktuálně přijde v přepočtu na přibližně 2 500 Kč. Nutno podotknout, že na zahájení masové výroby se tvůrcům minulý rok prostřednictvím portálu Kickstarter podařilo vybrat téměř osm miliónů Kč. Na svůj spánkový trenažér tak aktuálně čekají téměř tři tisíce lidí z celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám