Hlavní obsah

České routery putují k prvním uživatelům. Mají být nejbezpečnější na světě

Novinky, chm

První routery Turris Omnia, které mají kořeny v České republice, míří k prvním uživatelům. Zajímavé na těchto bránách do světa internetu je, že mají zamezit hackerům a škodlivým programům v přístupu do domácí či firemní sítě. Tvůrci se již dříve nechali slyšet, že má jít o nejbezpečnější routery na světě.

BEZ KOMENTÁŘE: Co se skrývá pod plastovým krytem? Hardwarová výbava routeru Turris OmniaVideo: CZ.NIC

 
Článek

„Mám velkou radost, že mohu oznámit, že výroba probíhá podle plánu a v současnosti máme 700 routerů připravených pro uživatele. První dodávky začnou v příštích dnech,“ prohlásil Bedřich Košata, vedoucí výzkumného týmu sdružení CZ.NIC.

Právě z dílen zmiňovaného sdružení, které je mimochodem zároveň správcem české národní domény, unikátní router Turris Omnia pochází.

Uživatel se nemusí o nic starat

V čem je novinka tak výjimečná? Pracuje totiž pod operačním systémem Turris Omnia, díky kterému dokáže router rychle reagovat pomocí aktualizace systému na aktuální hrozby. Aktualizace přitom přichází přímo od sdružení CZ.NIC, uživatel se nemusí o nic starat.

Pro ještě vyšší zabezpečení je novinka vybavena speciálním čipem, jenž se stará o šifrování a identifikaci routeru.

Foto: archív výrobce

Router Turris Omnia

Na první pohled vypadá Turris Omnia jako obyčejný router, uvnitř nenápadné bílé krabičky se ale ukrývají pokročilé technologie. Zařízení pohání dvoujádrový procesor Marvell Armada 385, který je taktovaný na 1,6 GHz, a 1 GB operační paměti. Dále jsou k dispozici dva USB 3.0 konektory či slot na SIM kartu.

Lidé poslali tvůrcům milióny

Košata zároveň prohlásil, že zmiňovaných 700 routerů tvoří necelou pětinu všech objednávek, které doposud sdružení obdrželo. Dohromady jich totiž sdružení musí vyrobit přes 40 000.

Objednávat router Turris Omnia bylo totiž možné už na konci loňského roku prostřednictvím crowfundingového serveru Indiegogo.com. Právě ten nápadití jedinci a malé podniky využívají k získání potřebných financí pro rozjetí masové výroby.

Na zmiňovaném serveru zaujala novinka tisíce lidí, díky čemuž si čeští tvůrci připsali na svůj účet přesně milión a 518 amerických dolarů, tedy v přepočtu více než 24 miliónů korun. Právě tyto prostředky posloužili k tomu, aby mohla výroba začít.

Práce na projektu Turris započaly v roce 2013 a tehdy vznikly i první routery, které byly testovány na omezeném množství českých uživatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám