Hlavní obsah

Ceny notebooků pomalu rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná cena notebooků na českém trhu se letos meziročně zvýšila o sedm procent. V příštím roce by měla o jedno až dvě procenta klesnout. Vyplývá to z údajů analytické společnosti Gartner.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco loni vyšlo pořízení přenosného počítače v průměru na 521 dolarů (asi 11 420 korun) bez DPH, letos to bylo o 38 dolarů více, tedy 559 dolarů (asi 12 260 korun). Ceny rostly zejména kvůli růstu nákladů na některé součástky, jako jsou paměti RAM nebo SSD disky, po kterých je na trhu vysoká poptávka. Zdražování naopak podle společnosti HP mírnilo posilování koruny vůči euru.

"Je pravda, že právě nedostatek součástek pro SSD paměti, stejně jako rostoucí ceny dalších komponent se promítají do cen koncových zařízení a můžeme předpokládat, že tomu tak ještě nějakou dobu bude. Prodeje notebooků a počítačů v posledním období spíše stagnují, ale máme optimistický výhled do budoucna, který je daný pozitivním ekonomickým vývojem v ČR a posilující kupní silou domácností," uvedli zástupci české pobočky Lenovo.

Výrobce firemních notebooků Toshiba zaznamenal v nejvyšší cenové kategorii nárůst cen o pět až 12 procent, což souvisí s tím, že do novějších modelů počítačů se montují silnější konfigurace a také nové technologie, jako jsou například infrakamery pro rozpoznávání obličeje nebo možnost šifrování dat na pevném disku. Ceny základních firemních notebooků obecně zůstávají meziročně podobné, platí přitom, že integrovaný hardware je v nich průběžně aktualizován o nové procesory a technologie.

Ceny specializovaných modelů klesá

Podle Petra Zajíčka ze společnosti Dell EMC ČR klesá cena specializovaných modelů notebooků a tabletů určených pro používání v náročných klimatických podmínkách.

"A potom je tady úplně nová kategorie. Průzkumy ukazují, že evropské firmy si uvědomují potřebu investovat v následujících letech do navýšení bezpečnosti. Proto jsme přišli s dosud unikátním řešením mobilních zero klientů, které zajišťuje při mobilní práci naprostou kontrolu pohybu všech firemních dat. Předpokládáme, že toto řešení notebooků bez disku, instalovaného OS a jakýchkoli uložených dat, které se připravuje individuálně na míru každé společnosti, otevře v souvislosti s větší osvětou v příštím roce v Evropě nové možnosti na trhu," uvedl Tomáš Konečný z Toshiby CZ/SK.

Prodej počítačů v ČR loni klesl o 18 procent na 944 000 kusů a útlum pokračoval i v letošním roce. V příštím roce by se prodeje v ČR podle Gartneru měly vrátit k růstu okolo 0,5 procenta.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám