Hlavní obsah

Cena baterií do notebooků klesla za dekádu o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průměrná cena baterií do notebooků se za posledních deset let snížila o 30 procent na 1420 korun. Naopak baterie do mobilů podražily o 72 korun na 331 Kč. Vyplývá to z údajů webu BatteryShop. Za poklesem ceny počítačových baterií stojí technologický vývoj ve výrobě.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V uplynulých deseti letech byly kladeny stále vyšší nároky na menší rozměr a nižší váhu notebooků, výrobci tlačili na celkově nižší cenu těchto přístrojů. Proto se zmenšovaly i akumulátory a nevyžadovaly takovou spotřebu materiálu na výrobu. Díky tomu za deset let poklesla cena bezmála o třetinu. Naopak v případě smartphonů kvůli množství funkcí a aplikací rostl nárok na spotřebu energie, mobily se zvětšovaly a zvětšovala se i jejich baterie,” uvedl ředitel BatteryShopu Radim Tlapák.

Trh s prodejem baterií do mobilních přístrojů loni výrazně ovlivnila pandemie koronaviru. Již začátkem roku se zpožďovaly dodávky akumulátorů kvůli uzavření čínských továren, opožděné výrobě a následným nedostatečným přepravním kapacitám.

Výměnné baterie do mobilů se mají vrátit

Mobil

Celospolečenské změny a omezení ovlivnily rovněž poptávku po bateriích. „V loňském roce jsme registrovali výrazný nárůst prodeje baterií do UPS systémů, tedy do záložních zdrojů energie. Stálo za tím jednak zařizování domácích kanceláří kvůli přechodu na home office, ale také uvedení na trh naší vlastní řady těchto baterií pod značkou T6 Power," dodal Tlapák.

Pandemie a omezené cestování pak výrazně utlumily poptávku po bateriích do fotoaparátů a videokamer.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám