Hlavní obsah

Brýle pro virtuální realitu se hodí na hraní, ale i k prohlížení fotografií a videí

Novinky, mif

Nejrůznější headsety a brýle pro virtuální realitu mají být podle prognóz jednotlivých prodejců hitem letošních Vánoc. Hodí se přitom nejen na hraní her, ale i k prohlížení nejrůznějších fotografií a videí. Právě zaměření konkrétního modelu se ale výrazně promítá do pořizovací ceny.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nabídka brýlí pro virtuální realitu je na tuzemském trhu poměrně rozmanitá. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, se dají aktuálně nejlevnější brýle pro virtuální realitu pořídit dokonce už za méně než sto korun.

Tyto jednoduché brýle jsou určeny především pro prohlížení prostorových fotografií a videí, i když teoreticky je s nimi možné hrát i jednodušší hry. Pro plnohodnotný herní zážitek jsou však určeny daleko dražší systémy.

„Základní kartonové brýle pro virtuální realitu lze pořídit již za stokorunu a více, ty nejvyspělejší modely pro použití s chytrými telefony pak stojí klidně 3500 Kč. Cena herních virtuálních brýlí určených pro kompatibilní počítače a herní konzole se však pohybuje v rozpětí od 10 990 Kč do 25 990 Kč,“ uvedl na dotaz Novinek Michal Gabriel, marketingový ředitel CZC.cz.

Prim hrají levnější headsety

Většina zákazníků se v současnosti soustředí především na levnější virtuální brýle. „Nejvíce se prodávají jednoduché brýle pro mobilní telefony kolem 900 Kč. U některých modelů v této cenové hladině je součástí balení i bluetooth ovladač, nezbytný pro hraní VR her. Telefon se pro VR totiž stává součástí brýlí, a tak nelze hru ovládat na displeji telefonu,“ uvedl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

Zajímavé nicméně je, že především v posledních týdnech jsou zákazníci ochotni utratit za sofistikovanější systémy i vyšší částky. „Zákazníci za brýle pro virtuální realitu utrácí až desítky tisíc korun. A nejen to; kdo si chce užít opravdu dech beroucí herní zážitky, pořizuje i výkonný počítač nebo herní konzoli,“ podotkl Karel Kučera, ředitel marketingu Alza.cz.

Ten zároveň upozornil, že sofistikovanější systémy ke svému provozu potřebují výkonný počítač nebo televizní konzoli. Je to stejné jako u levných kartonových brýlí, ty se zase neobejdou bez chytrého telefonu.

Nejen brýle, ale také kamery

Očekává se, že nejrůznější systémy pro virtuální realitu budou letos před Vánoci hitem. „Virtuální realita dostává největší prostor zejména v herním odvětví. Právě konzole nabízející plnohodnotný VR zážitek udělá pod stromečkem herním nadšencům radost,“ podotkl Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

„Zájem o zařízení pro virtuální realitu s každým měsícem kontinuálně roste již od začátku roku a všechno nasvědčuje tomu, že v předvánoční sezóně tomu nebude jinak. Očekáváme, že s plnou dostupností tří nejvyspělejších headsetů současnosti, mezi které patří PlayStation VR, HTC Vive a Oculus Rift HD, bude zájem výrazně gradovat a virtuální realita se stane jedním z hitů letošních Vánoc,“ doplnil Gabriel.

Stranou zájmu uživatelů nezůstávají ani 360° kamery, prostřednictvím kterých je možné pořizovat videa a zpravidla i fotografie pro systémy virtuální reality. „Jsou populární především mezi cestovateli a vyznavači adrenalinových sportů. Očekáváme, že i sférické prostorové kamery budou patřit k oblíbeným vánočním dárkům a zájem o ně postupně poroste,“ uzavřel Kučera.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám