Hlavní obsah

Až dvě třetiny serverů v Česku výrazně přesluhují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dvě třetiny firem v Česku obměňují své servery za pět a více let. Po doporučených třech letech nebo dříve sáhnou k obnově jen dvě procenta podniků. Vyplývá to z průzkumu společnosti Intel mezi 180 tuzemskými středními a velkými podniky.

Foto: Novinky

Server. Ilustrační foto

Článek

"Stav, kdy servery takto výrazně přesluhují, se podepisuje na celkové vyšší energetické náročnosti českých výrobků. Firmy nemohou být tak konkurenceschopné, pokud využívají zastaralý a energeticky výrazně náročnější hardware," uvedl obchodní manažer Intelu Evžen Pavlovský.

Podle propočtů Intelu může střední firma s patnácti servery starými pět let po koupení jednoho serveru nové generace ušetřit ročně na elektřině přes 100 000 Kč. Částka za energii vynaloženou ročně na provoz datového centra, zejména na jeho chlazení, se nezřídka blíží hodnotě samotného hardwaru.

"Zatímco loni vydali koncoví uživatelé na serverové systémy v České republice zhruba 3,2 miliardy korun, za tři roky by to mělo být podle predikce společnosti Gartner již téměř čtyři miliardy korun. V konkrétních číslech to znamená předpokládaný růst z 33 842 na 49 365 systémů. Vzestup je očekáván i celosvětově, zejména v oblasti cloud serverů, jejichž počet se má do roku 2015 více než ztrojnásobit," dodal Pavlovský.

Výrazně rostoucí počet mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony, tablety, ultrabooky a čtečky, se projevuje v rostoucím objemu ukládaných dat na servery. Ten se každoročně zvýší o polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám